Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Администрация агенции
Търсене

Обявите за работа дискриминират най-често по възраст и пол
Дата: 2007-05-09

Търси се барманка... до 30 години

Търси се:

  • медицинска сестра - жена от 20 до 50 г.;
  • продавач-консултант - жена от 20 до 45 г.;
  • дистрибутор до 30 г.;
  • детегледачка над 50 г.;
  • администраторка до 40 г.;
  • барманка до 30 г....

В някои сайтове за работа подобни обяви са масово явление. В Zaplata.bg, например, възраст и пол са посочени като опция за попълване в самата заявка за обява и почти всички работодатели се възползват от нея. Цели 1582 са публикуваните там обяви, в които изрично се търси мъж, в още повече е посочена конкретна възрастова граница.

Всъщност всички работодатели, обявили по този начин свободните си работни места, нарушават Закона за защита от дискриминация (ЗЗД) и подлежат на глоба от 250 до 2000 лв. ЗЗД изрично забранява предварителното ограничаване на кандидатите по пол и възраст, както и по етнос, образование или друг от общо 19 признака.

Очевидно доста фирми или не познават закона или съзнателно го пренебрегват. Обяснението е просто - посочвайки тези изисквания, те пресяват кандидатите още на съвсем началния етап от подбора и спестяват време и усилия за обработката на "излишни" документи.

Уязвимите текстове

Най-честите нарушения във формулировките на обявите са свързани с изискването за възраст. Повечето работодатели предпочитат млади хора по различни причини - може би с презумпцията, че те са по-гъвкави и адаптивни, с по-съвременно знание и повече идеи, а обикновено и по-евтини. Реалността често доказва обратното и опитните консултанти го знаят.

Например, в агенцията за подбор и управление на персонала "Мандей", никога не поставят предварително изискване за възраст по чисто прагматични съображения: "Има позиции, спечелени на пълно основание от над 50-годишни хора. Има много добри инженери на по 50 години. Все по-често обръщаме внимание на по-възрастните кандидати, след като младите все повече за нищо не стават", обобщи наблюденията си Светла Симидчиева, управляващ съдружник в "Мандей". Тя е силно разочарована от качеството на студентите, посетили например тазгодишния софийски форум "Кариери".

В същата посока мисли и доц. Драгомир Бояджиев, управляващ директор на консултантска агенция "ДБ Интерконсулт": "Убеждавам клиентите си да търсим качествения човек, а не младия. Пазарът е стеснен и не бива да ограничаваме избора си с възрастови критерии", смята той.

Не са изключение обявите, в които се търсят секретарки, сервитьорки, детегледачки. Според председателя на Комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп (виж интервюто) такава формулировка на длъжността е очевидна дискриминация по пол. Тук в повечето случаи не става дума за съзнателно нарушаване на закона, а за остарели стереотипи за някои професии. Поне засега в България не са регистрирани драстични случаи на дискриминация по полов признак още при подбора за работа. Наблюденията на доц. Бояджиев обаче показват, че особено за по-ниските позиции определено се предпочитат жени.

Дискриминацията по образование е тема най-вече сред юристите. Неотдавна Комисията за защита от дискриминация образува преписка срещу адвокатска кантора, която търси юрист с диплома единствено от Софийския университет "Св. Климент Охридски". По същия повод обаче могат да бъдат санкционирани повечето работодатели, които искат да назначат юристи. Защото изискването за конкретно висше учебно заведение присъства в 90% от тези обяви за работа. Признават го и самите работодатели, и посредниците за работа. Повечето от тях дори го смятат за нормално с оглед качеството на преподаване в специалност "Право" в различните университети.

Посредниците като филтър

Истината е, че ако работодателят е решил да назначи например млад мъж, завършил точно определено висше училище, ще го направи, дори ако не го посочи като изискване в обявата за работа. Все пак изискването на закона трябва да се спазва. "Фирмите, които по-често публикуват обяви и имат специалисти по персонала, вече се научиха. Други обаче, които инцидентно търсят хора, не се замислят. За тях предварителното пресяване по такива критерии е напълно нормално", е впечатлението на доц. Драгомир Бояджиев.

Тъкмо затова ролята на посредническите агенции, администраторите на сайтовете за работа и рекламните консултанти на печатните и електронните медии е изключително важна. Тъкмо те са хората, които трябва да обръщат внимание на клиентите си, когато са на път да нарушат закона. Още повече че и те носят отговорност, макар и частична, за съдържанието на публикуваните обяви.

Някои от тях обаче не смятат за свое задължение да консултират или по някакъв начин да ограничават работодателите по този въпрос: "И аз, ако съм работодател, ще посоча пол и възраст в обявата за работа, за да елиминирам излишните кандидатури. Знам, че могат да ни подведат под отговорност, но това не ме притеснява", заяви Силвия Георгиева, администратор на Zaplata.bg. Тя смята, че въпросът е решен с едно изречение, изписано с червено в рубриката "Контакти": "Сайтът Zaplata.bg не носи отговорност за съдържанието на публикуваните обяви."

Другите големи сайтове за работа и вестниците са значително по-внимателни в практиката си, свързана със ЗЗД. Търсачката в Jobspartner.bgизвади пет активни обяви с ограничение за възраст. "Това са по-скоро изключения. От повече от година преглеждаме текстовете най-вече за пол и възраст", каза Елена Пеева, администратор в сайта.

JobTiger.bg и Jobs.bg са особено стриктни - там трудно може да се намери обява с посочена конкретна възраст или дори формулировка, която съдържа думата млад. Наименованията на позициите са неутрални или написани и в двата пола (напр. секретар/ка, сервитьор/ка). "Следим внимателно. Често работодателите се изкушават да включват дискриминационни критерии, но ние отказваме обяви с такива текстове. В 99% от случаите те ги коригират", коментира Пламен Вушев, собственик и управител на Jobs.bg. "Колегите в отдел "Продажби" са специално обучени да следят за дискриминационни текстове в обявите. Когато намерят, те обикновено канят работодателя да редактира формулировката. Ако той откаже, не активираме обявата", обясни и изпълнителният директор на JobTiger.bg Светлозар Петров. Все пак, ако се регистрира в сайта и си плати за достъп до неговата банка с автобиографии на кандидати за работа, работодателят би могъл да търси по критерии "пол" и "възраст от-до". Тази услуга за работодателя не нарушава ЗЗД.

"Понякога законът стига до крайности, но въпреки това подкрепям неговото съществуване, защото така се учим на толерантност", заключи Петров.

За и против снимките

Един от най-оспорваните текстове в обявите за работа е изискването кандидатите да приложат към документите си актуална снимка. В САЩ това е изрично забранено и се смята за откровена дискриминация. Според Пламен Вушев от Jobs.bg там можеш дори да бъдеш изключен от подбора, ако си изпратил снимка. Презумпцията е, че кандидатът не бива да се избира по външния му вид, а по професионалните и личностните му качества. Още повече че дори най-приятният човек не е задължително да изглежда добре на снимка.

В Европа, и по-конкретно в България обаче практиката е по-скоро обратната. Изискването за снимка се среща твърде често. То е почти задължително за всички позиции, свързани с общуване с клиенти, почти неизменно присъства в обявите на банките независимо от обявената длъжност. "Снимката служи като предварителен филтър за елиминиране, не за одобрение", признава един работодател във форума на Karieri.bg. "Ами да, има значение как изглежда кандидатът, за да стигне до интервю с мен. Човек, който не уважава себе си чрез външния си вид, дори да е гений, рано или късно ще създаде проблем с липсата си на стил... Когато човек изглежда ограничен, той е ограничен. Обратното невинаги е вярно", смята той.

Като него мислят още много мениджъри в България. До каква степен са прави е въпрос на индивидуална преценка. Комисията за защита от дискриминация вече има сигнали по такъв повод и ще решава за всеки конкретен случай поотделно.

Екатерина ПОПОВА


Печат на офертатаПечат
Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Документи | Нормативни | Обявите за работа дискриминират най-често по възраст и пол
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.