Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Администрация агенции
Търсене

Как да бъдем свежи зад волана
Дата: 2009-07-02

Добре е след дълго пътуване да пристигнем освен невредими и в добро състояние на духа. Затова и скоростта не трябва да бъде най-важното. Дългите пътувания изискват чести почивки. Умората се отразява зле на концентрацията ви, забавя рефлексите и преценките и повишава опасността от произшествия.

Не пренебрегвайте усещанията си за общ дискомфорт, схващанията на мускулите на врата, ръцете и раменете или замъгляването на погледа ви. Явно тялото ви се нуждае от почивка. Усилването на музиката, пиенето на тонизиращи напитки с кофеин или спирането за кратки разходки са временни решения, но те не премахват умората. Ако усетите, че ви се доспива - или дайте на някой друг да кара, или спрете да дремнете.

Възможно е на спътниците ви, особено ако са деца, да им става лошо в автомобил. За такива случаи има хапчета, много от които трябва да се приемат известно време преди потегляне. Посъветвайте се с доктор преди да давате нови медикаменти на децата си. Против световъртежа и гаденето помагат временно отварянето на прозореца или излизането от автомобила и дишането на свеж въздух. Насърчавайте децата си по време на движение да гледат през прозореца и да не се фокусират в една точка вътре в автомобила.

Подгответе в хладилната чанта здравословна лека храна (сушени или пресни плодове, зърнени закуски, житни кракери и др.), както и много вода. Тези провизии могат да бъдат особено полезни, ако бъдете заклещени в задръстване и трябва да чакате в горещата кола дълго време. Избягвайте да ядете тежка храна по време на път. Ще прекарате седнали в автомобила няколко часа и трудносмилаемите храни могат да ви направят летаргични и уморени.


Печат на офертатаПечат
Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Документи | Съвети | Как да бъдем свежи зад волана
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.