Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Администрация агенции
Търсене

В чужбина, като у дома
Дата: 2003-02-25

Почивка без проблеми

На любопитните винаги им върви

Тръгвайки на екскурзия с туристическа агенция или на самостоятелно пътешествие, ние обикновено се интересуваме от климата, сервиза, кухнята и красотите на страната, в която отиваме, но защо забравяме да попитаме за дреболиите, които могат да развалят цялата ни почивка.
Например: Какъв транспорт е най-добре да ползваме? Къде и какво можем да купим изгодно? Далече ли е хотелът от морето или ски пистите? Прието ли е да даваме бакшиш?

Избирайки място за нощувка, не се стеснявайте и задавайте конкретни въпроси. Има ли хотелът свой собствен плаж или ски лифт? Трябва ли по пътя към морето (ски пистите) да се пресича главен път? Каква е панорамата от вашият прозорец? Не е излишно да се поинтересувате за размерите на самия хотел. Ако той е достатъчно голям, със сигурност пред прозореца ви няма да има съседен покрив или строителна площадка.

Плащайки в агенцията изяснете, какви екскурзии влизат в стойността на пътуването и за какви трябва да платите допълнително. Не трябва да плащате веднага всички предложени екскурзии. Това може да ви лиши от някакъв свободен избор. Огледайте се. Изяснете колко време ще имате за самостоятелни разходки и планирайте в съответствие със своите интереси.

За тези, които пътешестват самостоятелно винаги са от полза информационните туристически центрове, обозначени с буквата "І". Там може да получите безплатна карта на града, да узнаете реалните пазарни цени и ще разберете най-увлекателните екскурзионни маршрути.

Бакшиши е прието да се дават във всички страни. Минималната сума за благодарност е 2 Euro. Понякога в ресторантите и кафенетата те са включени в сметката и съставляват от 3 до 5% от сумата. В такива случаи не е нужно да плащате допълнително, но винаги предвиждайте тези суми като разход.

Пристигайки в страната ще се сблъскате с необходимостта от местна валута. Най-добре си купете малка сума предварително, тъй като на летищата и гарите обменният курс е крайно неизгоден. Дребните банкноти и разменни монети ще ви помогнат да се разплатите с таксиджиите, които никъде не обичат да връщат ресто.

Ако имате пътуване до близкия град не бързайте да наемате автомобил. В повечето страни това е доста скъпо удоволствие. Освен това, незнаейки местните закони, лесно може да попаднете в неприятна ситуация поради неправилно паркиране, сложна пътна схема или например поради ляво пътно движение.

Намалете разходите!

Разберете предварително, къде се продават билети за градския транспорт. Почти навсякъде е изгодно да си купите карта за цялата седмица.

Ако искате да икономисате от покупките, посещавайте магазините в градските покрайнини. Цените там винаги са по-ниски отколкото в центъра.

Преди пътешествието помислете за удобни обувки. Изберете кожени на нисък ток или мокасини, за да изпитате удоволствие от дългите разходки. Ако не сте предвидливи може да се наложи да влезете в излишни разходи за покупка на удобен чифт.


Печат на офертатаПечат
Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Документи | Съвети | В чужбина, като у дома
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.