Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Администрация агенции
Търсене

Как да не се изложим на софрата в чужбина?
Дата: 2000-08-14

Правила на етикета

В един свят, в който 1/3 от хората се хранят с пръсти, 1/3 - с пръчици и 1/3 с вилици и ножове, яденето и пиенето може да се окаже доста коварно.
Една невинна грешка, като използване на лявата ви ръка за боцване или сервиране на храна в арабска страна може да втрещи вашия домакин!
(Съжаляваме, левичари. Мюсюлманите си пазят тази ръка за банята).

Предлагаме ви да спазвате нашите съвети, когато сте в чужбина

Бразилия
Дори да ви харесва храната, никога не правете традиционния знак за "окей " с палеца и показалеца. Там този номер означава "ще те чукам".

Германия
Кръстосването на ножа и вилицата в чинията ви означава, че още не сте приключили с храненето.

Гърция
Когато сте поканен на вечеря у някого, съвсем благопристойно е да пристигнете с половин час закъснение. Между впрочем вечерята там никога не започва преди 21 ч.

Китай
Не оставяйте пръчиците си кръстосани в чинията. Това е символа на смъртта. Тракането с пръчиците по съда за ориз пък означава, че вие и вашите наследници ще бъдете винаги бедни. В същото време сърбането на чая се смята за подходящ начин да го охладите.

Макоро
Масата може да е покрита с пластмасова покривка. Ако е така, можете спокойно да поставяте костиците и други неедивни части от вашата манджа направо върху покривката, вместо да ги оставяте в чинията. Ако ви сервират шишкебап, закрепете стабилно шиша между зъбците на вилицата, разположена над късовете месо, и внимателно го изтеглете, позволявайки на храната да падне в чинията ви.

Мексико
Плоската тортила (вид хлебно изделие) и енчилада се ядат с нож и вилица. Ако са хрупкави, взимайте с пръсти.

Норвегия
Когато сте поканен на вечеря, никога не подарявайте бели цветя на домакинята. Те са подходящи само за погребения.

Тайланд
Не настоявайте за пръчици. Те се използват рядко. Вместо това яжте с лъжица в дясната и вилица в лявата ръка. Вилицата се използва, за да набутва храната в лъжицата. Когато ви сервират лепкав ориз, търкаляйте го до образуване на малка топка, която топите в соса.

Швейцария
Когато потопите вилицата си във фондю (топено сирене), внимавайте вилицата ви да не прониже храната и да се покаже от другата страна. Също така отхапвайте от храната върху вилицата, без да докосвате с уста зъбците й.


Печат на офертатаПечат
Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Документи | Съвети | Как да не се изложим на софрата в чужбина?
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.