Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Администрация агенции
Търсене

Професия барман
Дата: 2006-05-29

Да си барман е призвание

Барманът трябва да е психолог

От всеки човек барман не става

В зависимост от заведението, барманството е професия, която може да се работи с малко знания, но може да се практикува и на високо професионално ниво, с много повече знания. Този бранш е един от най-динамично развиващите се. В резултат на което, българските бармани не само, че не отстъпват на колегите си от цял свят, но и като комплексни качества са далеч пред тях. Българите, работещи в тази сфера у нас и в чужбина, на практика докарват повече приходи в държавата, отколкото редица действащи политици.

Не е тайна, че мнозина работят по заведения, просто докато завършат образованието си или докато не им се отдаде по-добър шанс в живота. Но и не малко от тях имат солиден опит и знания, достойни за уважение. Вярно се оказва едно друго клише - професията е до време. Тя дава много, но и взима не по-малко. Съпътстват я пороци. Работи се в почти постоянен стрес, често в задимени и шумни заведения. В даден момент или се пристрастяваш към този начин на живот, в които гледаш представлението от първия ред или си казваш, че ти е било достатъчно.

Всеки, който работи зад бара и приготвя напитки, има право да се нарече барман. Неговите комплексни познания определят, докъде е стигнал в тази необятна професия. Ако барманът е перфектен в една дисциплина, това не го прави добър. Непрекъснато трябва да се развива в много области, като в същото време да намира баланс в набирането на знания. Ако приема работата си сериозно, иска да е в лигата на добрите, да се чувства господар на работното си място и да бъде цялостно изграден, като професионалист, е необходимо да поддържа много добро ниво в следните пет дисциплини:

1. Основни познания за алкохолните напитки
Трябва да е наясно с начина на производство; съдържание на алкохол и захар; вкус и цвят на всички спиртни напитки и ликьори, както и да има добри познания за видове бира и вино.

2. Миксология (mixology)
Oсвен като наука за миксирането, това ново понятие, определя способността на свободно смесване на напитки, без предварителна рецепта. За добро справяне, с този елемент от барманството, е необходимо:

 • добро познание на класическите смесени напитки и основните техники за приготвянето им;
 • познаване на основните комбинации на алкохол и безалкохолни напитки;
 • умение за преценка на клиентите и техните вкусове.

Всепризнато изискване е един барман да знае поне 150 рецепти за смесени напитки. Само класиките са около 80. Останалите 70 се научават по време на практиката, като барман, след многократното им приготвяне в работни условия. Важно е извличането на основния принцип на миксиране, с наблягане на пропорциите, на поносимостта между отделните съставки, вида чаша и техниката на приготвяне. Изводите, които балманът прави за себе си, са незаменими.

3. Работата с клиенти
Добрата комуникативност е жизнено важна при съвременната конкуренция в ресторантьорството, но не всеки барман успява да напипа егото на клиента. Някой са природно комуникативни и лесно осъществяват контакт с хората, други имат нужда от време, а трети просто и след години работа, си остават дръпнати и затворени. Клиентът не иска да вижда темерути на бара, може да го направи на улицата или дори у дома си. Барът е място за забавления, приятна компания и добри напитки. На своето работно място барманът трябва да изглежда щастлив и да кара клиентите да се чувстват добре.
Няколко съвета, които могат да ви помогнат:

 1. Перфектното познаване на менюто на заведението винаги дава допълнително спокойствие.
 2. По време на целия процес на обслужване, усмивката не трябва да слиза от лицето.
 3. Добра преценка кога и дали да се използва шега, в разговор с клиент. Тя винаги трябва да е кратка и безобидна и никога свързана пряко с клиента.
 4. Дори капката по стената на запотената чаша е безобиден повод за разговор с клиента, особено ако е сам. Персоналното внимание е много важно за повечето хора. Така се печелят редовни посетители, защо не и приятели. Един непринуден сърдечен разговор би бил много разтоварващ за двете страни.
 5. Има моменти, в които барманът не трябва да се опитва да е забавен. Има и клиенти, които просто искат да бъдат оставени на спокойствие.
 6. В бара не се произнася думата „няма”! Винаги може да се предложи алтернатива на клиента.

Има моменти, в които барманът трябва да покаже, че е способен да забавлява клиентите си с ентътейнинг (entertaining). Барманите с добър ентътейнинг са способни да въвлекат клиентите в стопроцентово парти, да забравят почти всички задръжки и да създадат незабравимо шоу за своите гости.

4. Владеене на чужди езици
Изключително необходим елемент, независимо дали заведението е в курортен комплекс или в някой провинциален град. Езиковата култура е необходима не само за комуникиране с клиентите, а и за свободно ползванее на чужда литература. Английският е абсолютно задължителен! Без него не може да се свали дори една рецепта от интернет. Желателно е да се знае немски и руски, поне на ниво свободна комуникация при приемане на поръчката.
Повечето заведения в летните и зимни курорти, при набиране на персонал, изискват владеене на два западни езика. Излишно е да споменаваме, че без тях е немислимо да кандидатствате за работа в чужбина.

5. Флеър (Flair)
Коронната дисциплина в барманството - най-атрактивна, най-трудна, най-оплювана и най-възхвалявана. Тя е тази, която събира погледите на хората, кара ги да крещят от удоволствие, а човекът зад бара превръща в герой. Всяко жонглиране с бутилки, чаши, шейкъри, лед, плодове и т.н. може да се нарече флеър и се разделя на два вида - работен и екстремен.

 • Работен флеър (работни движения)
  Това е флеър, използван по време на подготовката на напитките за конкретния клиент. При него процесът на смесване на напитки не се прекъсва, като в същото време се използват атрактивни движения. Отличава се с по-голямо количество течност в бутилките. Те са тези, с които се работи на бара и обикновено са доста пълни, което прави движенията с тях по-семпли и премерени, за да не се разлива алкохол. Класика в тази дисциплина са движенията с бутилка и тин (желязната част от бостън шейкър). Характерно за работния флеър е, че при самото приготвяне на дадена смесена напитка, барманът изпълнява всеки един елемент от процеса максимално атрактивно. Използва се жонглиране с ледчета, рязане на струя, наливане през лакът, сглобяване и разглобяване на шейкър и т.н.
  Не се позволява докосване с ръце на леда, вътрешната и външна горна част на чашите на клиента и украсата.
 • Екстремен флеър
  Тук нещата стават много сериозни, крайно интересни и дори опасни за здравето на бармана. В тази дисциплина влизат главозамайващи движения с три или пет предмета, било то тин, бутилка или комбинация между двете. Много е трудно да се опише с думи нещо, което дори видяно с очи, изглежда невероятно. Най-добра демострация на екстремен флеър са видеорепортажите от състезания за бармани. Това е и най-добрият начин за самообучение. Друг вариант са специализираните бармански курс или доказали се бармани от страната.

Всеки упражняват професията барман, трябва да обръща изключително внимание на външния си вид. Освен стандартните елементарни хигиенни изисквания, не е желателно ръцете, с които се поднасят напитки да са покрити с косми. Същото важи за врата, носа, ушите и областта между веждите. Такива са съвременните изисквания за мъжка красота и трябва стриктно да се спазват. Все пак,

Барманите посрещат с външния си вид, а изпращат с коктейли.


Печат на офертатаПечат
Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Документи | Обучение | Професия барман
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.