Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Администрация агенции
Търсене

Речник на хотелските термини
Дата: 2004-08-22

Публикация за хотелските термини, полезна и за всеки организатор на събития.

Туроператорите си служат с професионален жаргон, който понякога е непонятен за туристите. Съществуват куп различни определения и съкращения и е добре да знаете какво се крие зад тях, преди да платите за почивката.

DBL (дабъл)
Дабъл е съкращение, обозначаващо двойна стая, в която има едно голямо легло (King Size).

SINGL (сингъл)
Единична стая. В практиката най-често за сингъл стая минава двойна стая с голямо легло, в която се настанява един човек. Винаги е по-скъпо да се спи в SINGL.

TRPL (трипл)
Стая с три легла.

TVN (туин)
Също е двойна стая, но с две отделни легла.

В зависимост от изложението си стаите могат да бъдат:

Sea View - с изглед към морето. Изгледът всъщност може да е директно към водната шир или пък страничен и да се налага да излезете на балкона, за да видите водната шир. Стаите с пряк изглед към морето струват повече. Това не означава, че между вас и водата няма да има басейн, бар, дискотека и пр. шумни места.

Garden View - стая, чиито прозорци са към градина или задния двор на хотела.

Pool View - гледате към басейна. Много рядко се предлага като отделен вид стая.

В зависимост от лукса стаите могат да бъдат:

Standard Room - най-обикновената стая в хотела. В нея задължително има легло и санитарен възел. Мебелировката и техниката вътре зависят от категорията на хотела.

Family Room - семейна стая, която представлява две свързани помещения, като във всяко от тях най-често има по две легла (в "детската" те могат да са на два етажа). Уточнете предварително дали между стаите има врата (понякога са разделени само с арка). Най-често семейните стаи струват 30% повече от стандартните, в които са сложени две допълнителни легла.

Executive Room - просторна стая за делови хора, разделена на две зони - спалня и работно помещение. Има факс и интернет връзка.

Junior Suite - по-голяма от стандартните стаи, разделена на две зони - спалня и дневна. Мебелите са по-луксозни. Обикновено се предлагат в петзвезните хотели, по-рядко - в четиризвездните. Струват около 30% повече от стандартните.

Suite - просторен двустаен апартамент, въпреки че стаите могат да бъдат разделени от символична арка. По-луксозно обзаведени, често с две бани. Струва около 50% повече от нормална стая в петзвезден хотел.

Deluxe Suite, Presidential Suite - най-високият клас сред хотелските стаи. Обичайно включва 2 спални, дневна, работен кабинет, две бани. Безплатното вино и плодове са задължителни, обзавеждането - луксозно, а наоколо може да има и малка стая за охраната. Цената е поне тройна в сравнение със стандартна стая в хотела.

Villa - вила, отделна къща с 3-6 стаи, с голяма дневна. Възможно е да има отделен басейн, както и един басейн за няколко вили. В добрите петзвездни хотели за гостите на вилите има отделен ресторант. На VIP-плажовете на всеки половин час ви носят плодове, шампанско и хавлиени кърпи. Разбира се, цената е по-висока и от тази за президентския апартамент.

В жаргона на туроператорите съществуват още термини, които е добре да се знаят.

Малък уютен хотел може да бъде отнесено към всяка къща с няколко стаи за гости, както и за 2-3-звездни места. Може и да е уютно, но гаранция няма. Като цяло не очаквайте много.

Зелени площи - може да означава и три пършиви палми, но и чудесен парк.

Разстояние до морето (или до лифтовете в планинските курорти). Внимавайте, ако туроператорът ви обясни, че е на 10 минути път - 10 минути пеша, с какъв ход, с кола? По-добре погледнете в каталозите, където разстоянието е дадено в метри. На морето един корпус на хотела може да е на 100 метра от брега, а друг - на 500.

На първа линия - Значи ли това, че вълните се разбиват в стените на хотела? Не. Значи, че между сградата и брега няма други постройки. Но може да има път например. Някъде малък, другаде съвсем истински, даже с жп линия.

Втора или трета линия - Хотелите тук априори са по-евтини, но от друга страна - по-нови и даже по-луксозни. Често тези от "първа линия" имат филиал назад и съответно може да се ползва тяхната инфраструктурата.

Обществен/частен плаж - Обществените са достъпни за всички. В някои страни като Испания, Гърция и Тунис всички плажове са такива. И трябва да платите за чадърите, шезлонгите и постелките. Понякога плажните атрибути са включени в цената на хотела - хотелиерите плащат таксите. Частните плажове са късчета от плажната ивица, дадени за ползване на собствениците на хотелите.

Миниклуб е мястото, където ще забавляват децата ви, ако искате малко да си починете от тях. Най-често са безплатни, а групите са разделени в зависимост от възрастта.

Индивидуален/централен климатик Индивидуалният си го регулирате сами, но тъй като е скъпо удоволствие - среща се най-често в петзвездните хотели. Централният най-често само можете да включите или изключите, по-рядко има възможност за промяна на температурата.


Печат на офертатаПечат
Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Документи | Полезни | Речник на хотелските термини
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.