Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Администрация агенции
Търсене

Названия на местата за настаняване
Дата: 2006-03-14

Как да изберем хотела, в който искаме да прекараме ваканцията си? Какво се крие зад названия от рода на Long Beach Garden Hotel&SPA?

B&B, пансион

Най-често тук става дума за частна къща, където живее и собственикът. В цената се включва легло и закуска. Пансионите най-често не приемат повече от 6 човека накуп и нямат звезди. И по тази причина са доста непредсказуеми - може да имате късмет с уютно място, приятни хазяи и вкусна закуска, а може и да нямате. Попитайте специално дали всяка стая има душ и тоалетна или са общи за етажа. Тези недостатъци, разбира се, се компенсират от цената - в пъти по-ниска от хотелите.

Guest House

Guest House, или "къща за гости" е по-високата категория на пансионите. Стаите за гости са между 4 и 10 и заемат цялата къща. Има обслужващ персонал. Напоследък на входовете им могат да се видят и звезди. Санитарните възли са отделни за всяка стая.

Hostel

Евтини градски общежития, където душовете са общи, а в стаите спят между 2 и 20 човека на двуетажни легла. Понякога стаите даже не са разделени на "мъжки" и "женски". Особено популярни са сред младежите, защото срещу 10-15 евро във всяка европейска държава могат да спят и закусват скромно, и то често в центъра на града. В хостелите обаче има строги правила - не можеш да се мотаеш там през деня, докато чистят, вечерта в определен час се гаси осветлението, забранено е пушенето и алкохола. В общата гостна има телевизор и компютър с интернет връзка.

Lodge

Градски хотел, който обичайно е близо до големите автомобилни трасета. Гостите остават тук за една-две нощи и получават нужното за целта - чисти чаршафи и душ. Обичайно не предлагат закуска. Плащаш фиксирана сума за стая, независимо колко хора ще спят в нея (естествено не повече от леглата).

Inn

В началото така са наричали стаите, които са били в пристройки към баровете и са имали прозаично предназначение - ако клиентът се запие така, че да не може да се прибере на два крака, се полага в стаята. Разбира се, някои вериги отдавна са надживели връзката с баровете - Holiday Inn например. Обичайно обаче ресторантът и барът на inn-а са отворени за всички, стаите са чисти, а закуските - топли и вкусни.

Small Hotel

След като в името фигурира думата хотел, то на фасадата обезателно ще има звезди. Small (малък) предполага, че стаите са не повече от 20. Не очаквайте басейн или тенис-корт. Точно липсата на подобни съоръжения пречи на малките хотели да получат повече звезди. Има малки хотели с отлично обслужване и условия.

Resort Hotel

Наличието на думата resort (курорт) подсказва за по-големите размери на хотела и наличието на спортна и развлекателна инфраструктура. Това гордо име се носи от хотели с 4 и 5 звезди (в Азия и с 3 понякога), които са разположени на брега на морето или в друг тип курорти. Идеята е да има условия клиентите да почиват вътре в хотела, без да им се налага да припкат наоколо в търсене на развлечения. Затова в ризорта има голям басейн (или няколко), сауна, фитнес, тенис-корт, дискотека и миниклуб за деца. В зависимост от хотела може да има голф-игрище, школа по дайвинг, площадка за скуош и други атракции за пълноценна почивка.

Holiday Village

В превод - ваканционно селище. Думата village може да се срещне в названията както на хотели от по-нисък ранг, така и на луксозни. При последните даже има градация: HV-1 съответства на 5*, HV-2 - на четири. Ще ви предложат настаняване в бунгало, оборудването на което зависи от категорията, но като цяло не е луксозно. За сметка на това територията на селището е огромна, анимацията - силна, развлеченията - интересни и ориентирани към семействата. Отделя се специално внимание на децата.

SPA

Обичайно в названието фигурират два термина Resort&SPA - това означава, че в хотела има голям СПА център. Той използва съвременни или традиционни методи за въздействие върху лицето и тялото на основата на минерална вода. На запад СПА хотелите са доста скъпи. Предлагат се и куп други развлечения.

Self-Catering Apartments

Това са апартаменти - спални, дневна зона и кухненски кът, където има поне хладилник, микровълнова и посуда. В по-луксозните ще намерите напълно оборудвана кухня с пералня и миялна машина. Няма обслужване. Сами си готвите и чистите. Апартаментите са от различна категория и са по-евтини в сравнение с хотелите.

Aparthotel (или Serviced Apartments)

Това също са апартаменти, но обединени в голям корпус тип хотел. Тук има обслужване и основна инфраструктура като басейн, бар, ресторант.

Beach Hotel

Самата дула вeach (плаж) предполага, че хотелът е разположен на първа линия до морето.

Garden Нotel

Garden (градина) предполага, че хотелът може би се намира в зелена територия. С редки изключения тези хотели са на втора или трета линия от морето.


Печат на офертатаПечат
Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Документи | Полезни | Названия на местата за настаняване
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.