Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Свети Влас

п.к. 8256 тел.код 0554

Кючюк манастир

Основано през ІІ век, като тракийско селище с името Лариса, през XIV век приема името на Свети Влас - покровител на търговците, животновъд и лечител. На името на светеца е съществувал манастир, опожарен през XIV-XVIII век от безбройните набези на пирати. Свети Влас е почитан светец и от католическата и от източно православната църква. В околностите на селото са били разположени още 4 манастира.

Село Свети Влас е едно от най-старите селища в Несебърска община. През годините на османското владичество са известни няколко имена на селото и всички са свързани с манастирите. Турците го наричали Кючюк манастир, а в регистрите е записано като село Манастир. С това име го споменават в своите трудове и големите изследователи на българските старини - братята Шкорпил. С името Свети Влас селото се води официално в държавните регистри след 1886 г., когато Източна Румелия е присъединена към Българското княжество.

Уникалното разположение между планината и водите на Черно море определят специфичния климат на курортно селище Свети Влас, който е благоприятен за лечение на редица заболявания.

През 2006 година Свети Влас е обявен за... град.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Кючюк манастир - Свети Влас, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Свети Влас, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Свети Влас, снимки от Свети Влас, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Свети Влас, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.