Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Видинска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Видин

п.к. 3700 тел.код 094

Географска характеристика

Градът е разположен на река Дунав и е първото голямо българско пристанище по течението на реката. На 2 км от града е разположен и фериботния комплекс, който през настоящото десетилетие вероятно ще бъде заменен от втори мост на реката. Фериботът е връзка с румънския град Калафат.

Население: 68 506 (13/09/2005)
Надморска височина: 34 м
Географско положение: 43° 59' северна ширина, 22° 52' източна дължина

Население

Видин е деветнайсти град по големина в България. Населението на цяла Северозападна България намалява от 1946 г., особено много е намалението на Видинска област, която от 1946 г. досега се е стопила наполовина. В много от общините се наблюдава депопулация на населението (пенсионери над 30 %). Понастоящем Видинска област е най-малката по население в България, докато по територия е на 15 място от 28 области. Дори области с много по-неблагоприятни условия за живот и по-малки територии, като Смолян и Кърджали са с по-многобройно население. За момента населението на Видинска област е около 123 000 души. Необходима е спешна политика за незабавно спиране на депопулационните процеси във Видинско и цяла Северозападна България, защото за в бъдеще областта може да се обезлюди, като Странджа, където гъстота е едва 10–12 души/км., при средна гъстота за България 70,3 души/км.


Крайдунавска градска градина

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България География - Географска характеристика - Видин, Видинска област, информация, история, култура, забележителности в Видин, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Видин, снимки от Видин, туризъм в Видинска област, настаняване в хотели в Видин, Видинска област; частни квартири в Видинска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.