Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Видинска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Видин

п.к. 3700 тел.код 094

Градът на баба Вида

През XIX век западняците, които искали да опознаят лично състоянието на поробените българи и особеностите на тяхната християнска култура, най-често получавали първото си впечатление от Видин. По-безопасният и приятен път до балканската ни страна бил голямата плавателна река Дунав. Днес повечето чужденци, плаващи по реката, подминават центъра на древното царство и продължават към по-оживения и богат на архитектурни забележителности град Русе. Но Видин е хубаво място за отмора и наслада от някои земни блага, особено в по-топлите сезони.

Ако разполагаш с колело, е приятно да въртиш педалите в пака бавно, в ритъма на целия град, по крайбрежната алея. Докато стигнеш до крепостта Баба Вида, вероятно ще се разминеш поне с един шлеп или друг речен кораб. Но ако човек се взира само към реката, ще подмине скелета на полусрутената синагога, а тя определено разпалва въображението с изящната си някогашна фасада, сега потънала в бурени.

Крепостта Баба Вида е интересно съоръжение. От нея се открива безкрайно широк поглед към завоя на Дунав и румънския бряг. Като погледаш по посока на течението, се налага да хвърлиш поглед и на някоя карта, за да си изясниш, че всъщност при Видин реката тече на югозапад.

От малко сърдития пазач на крепостта може да научим, че Вида имала две сестри – Кула и Гъмза, но те, за разлика от мъдрата си сестра, се омъжили за алчни съпрузи, които пропилели бащиното им наследство. Сега двете градчета Кула и Гамзиград (в Сърбия) се гледат през границата. И точно на най-малката сестра бил наречен известният ни местен сорт грозде гъмза, добавящ на купажните вина нюанс на малина в аромата. Чисто сортовите вина от гъмза също имат добри характеристики и са особено подходящи за съчетаване с храна.

Напоследък във Видинско се появиха нови лозови насаждения и нов тип винопроизводители, които доказаха, че в района наистина става добро вино. В град Видин обаче такова трудно ще откриеш. На малкото ресторантьори тук още не им хрумва да търсят младо наливно вино от областта на прилични цени и с добро качество. Затова пък въпреки малко западналия вид на града, в него човек може да попадне и на нелоша кухня. На единственото корабче-ресторант в реката, докато гледаш омаян тополите и върбите на острова отсреща, ще ти сервират прясна моруна или пържен сом и съвсем прилични свежи салати. А при повече късмет и разпитване човек може да попадне и в кварталното ресторантче Росита,  където хората са мили и пъргави, а готвачът приготвя домашни манджи и вкусно пюре от коприва през пролетта. Не са много другите крайдунавски градчета, които могат да се похвалят с подобни приятни и вкусни места за ядене.

Като цяло районът е доста изоставен и който обикаля насам, трудно ще намери читаво ресторнтче в места като Лом, Козлодуй, Оряхово, Никопол, Тутракан и Силистра, въпреки дивната природна красота на повечето места. При много голям късмет може да се намери отново пресен пържен сом, а това не е малко – дунавският сом е вкусна риба.

В града е започнало възстановяване работата на завода за автомобилни гуми. Продължава да осигурява работа на около 500 работника заводът за ризи Вида, както и заводът за помпи Випом. Има чувствителен отрицателен ръст на населението поради миграционни процеси произтичащи от безработицата и ниския стандарт в Северозападна България и Видин като типичен град в тази част на България.Ралица Савова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Пътеписи - Градът на баба Вида - Видин, Видинска област, информация, история, култура, забележителности в Видин, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Видин, снимки от Видин, туризъм в Видинска област, настаняване в хотели в Видин, Видинска област; частни квартири в Видинска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.