Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Габровска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Рашовите

п.к. 5350 тел.код 0677

Какво е "биоразнообразие"?

Potentilla reptans
Potentilla reptans

Биологично разнообразие или биоразнообразие е термин, определящ разнообразието на живота на Земята и различните модели, формирани от него. Биоразнообразието, което виждаме днес е резултат от милиарди години еволюция. То формира паяжината на живота, неотменна част от която сме ние и от която напълно зависим.

Това разнообразие често се отъждествява с видовото разнообразие - голямото многообразие от растения, животни и микроорганизми. Досега са определени около 1.75 милиона вида и повечето от тях са миниатюрни създания – като насекомите. Учените са почти убедени, че всъщност на Земята има около 13 милиона вида, въпреки че оценките варират от 3 до 100 милиона.

Биоразнообразието включва и генетичните разлики в рамките на един вид – например различията между сортовете зърнени култури или между породите домашни животни. Хромозомите, гените и ДНК – градивните елементи на живота – определят уникалността на всеки индивид и на всеки вид.

И още един аспект на биоразнообразието – разнообразието на екосистемите, като тези на пустините, на влажните зони, планините, реките, езерата, селскостопанските ландшафти. Живите същества, включително хората, във всяка екосистема формират съобщество, като взаимодействат помежду си или с въздуха, водите и почвите наоколо.

Това което е направило Земята уникално обитаемо място за хората, е комбинацията от форми на живота, тяхното взаимодействие едни с други или с останалата част от околната им среда. Биоразнообразието ни предлага и големия брой продукти и нематериални блага, които поддържат живота ни.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Флора - Какво е "биоразнообразие"? - Рашовите, Габровска област, информация, история, култура, забележителности в Рашовите, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Рашовите, снимки от Рашовите, туризъм в Габровска област, настаняване в хотели в Рашовите, Габровска област; частни квартири в Габровска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.