Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Хасковска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Симеоновград

п.к. 6490 тел.код 03781

Търново-Сеймен

Симеоновград е едно от най-старите селища в пределите на нашата страна и най-стария град в Хасковския край. Той има история на осем хиляди години - от ранния период на новокаменната епоха до съвремието. Благоприятното географско разположение на града и мекият климат способствали за ранното му и непрекъснато развитие и историческо съществуване.

Още в късната античност (ІV в.) на платото в местността Асара била построена голяма крепост, която се оформя като един от най-големите и стари градове в Северна Тракия, съществувал от ІV в. до началото на ХІІІ в. Град на 1600 години, който имал периоди на разцвет, упадък и разрушение и ново възраждане.

В историко-археологическата литература е прието, че в местността Асара, край днешния Симеоновград, на десния бряг на река Марица, върху естествено платовидно възвишение се е намирала прочутата някога крепост Констанция. Ролята на Констанция като крупен военноадминистративен, църковен и стопански градски център нараства твърде много през ХІІ в. Богатството и многообразие на обработваните култури са негова характерна особеност. Идриси отбелязва, че "град Кунстантия е голям и добре населен град, със земеделски култури и многобройни обработени полета."

След разрушаване на града-крепост, през март 1202 г., животът на селището продължава в местността Градището, на 2 км северно от днешния град и в съседство с гробището на квартал Злати дол, където има останки от средновековни селища от ХІІІ и ХІV в. Мястото около днешния център на града, на левия бряг на реката, се заселва малко по-късно.

Първоначално Симеоновград се оформя като две отделни селища Търново (днешното село  Злати дол) и Сеймен, разположени на двата срещуположни бряга на р. Марица. През 1872 г., след прокарването на Барон-Хиршовата железница Цариград - Саранбей (сега град Септември) и обявяването на Сеймен за околия, двете селища започват да се наричат с общото име Търново-Сеймен.

С решение от 5.11.1880 г. на Румелийското областно събрание Търново-Сеймен е обявен за околийски център със значителен район от села, северно от р. Марица. Официално околията е приета на 1.02.1881 г.

По време на тържествата (1929 г.) по случай хиляда годишнината от царуването на цар Симеон (893-927 г.), Търново-Сеймен е преименуван в Симеоновград. Между 1946 и 1981 г. градът носи обединяващото име Марица.

През 1981 г. с указ на Държавния съвет е пределите на града е включен квартал Йорданово и името Симеоновград е възстановено.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Търново-Сеймен - Симеоновград, Хасковска област, информация, история, култура, забележителности в Симеоновград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Симеоновград, снимки от Симеоновград, туризъм в Хасковска област, настаняване в хотели в Симеоновград, Хасковска област; частни квартири в Хасковска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.