Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Хасковска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Любимец

п.к. 6550 тел.код 03751

Свети Валентин


Между комерсиализацията на празника и християнското тайнство на любовта

Свети Валентин е вероятно онази личност от историята на Християнството, добила най-широка популярност сред секуларни и нехристиянски среди през втората половина на XX век. Духовникът, за чието съществуване свидетелстват достатъчно изследвани документи, се превръща в привлекателен символ на защитник на влюбените по цял свят, без значение възрастта, расата, културата и религията им.

Разбира се, отделни индустриални браншове са особено благодарни на наложилия се като митологизирна фигура християнски светец, отдавна преминал границите на вероизповедания и държави. Приходите от подаръци, закупени по целия свят за или в деня на Свети Валентин, конкурират без проблем печалбите от коледните продажби.

С тривиализацията, клишето и кича на празника, които всеки култивиран мъж твърди, че отрича, а всяка еманципирана жена - че презира, в действителност се свиква така, както с коледната елха, подаръците под нея и рождествените сладкиши. Малцина са онези, които в деня на свети Валентин не намират, че  бонбоните, символите, малките играчки, стиховете и личните подаръци в искрящо червени опаковки и гланц, са мил и нежен жест на любимия човек.

Социолози разглеждат явлението за обществата и на Запад и на Изток като особен вид публично изповядвана сакралност на любовта. Която расте експанзивно и в изразните си средства, и като масово явление. Най-ценното и най-крехко от всички човешки чувства дава очевидно една от малкото устойчиви възможности за себеидентифициране във време на интензивно разпадане и преструктуриране на социални и културни системи, при свързаните с тези процеси кризи и личностни катаклизми.

Но Свети Валентин е не само автентична личност, много повече – той е откриваем извън всеки контекст на легендата – по-голямата част от мощите му са запазени консервирани столетия наред. Днес те могат да се открият днес в една малка, скромна църква в южна Германия, която по това време на годината винаги се радва на огромен брой посетители и поклонници, влюбени двойки и младоженци.

Служител на тайната църква в Терни с пасторален ранг, Валентин е един от светците на ранното Християнство в предконстантиновия период. Той е родом от Рим, с нисък социален произход. Остава цял живот беден, води живот на аскет, работи, за да храни болни и безпризорни, за които се грижи. На умиращи, които донасят до него, полага цветя от малката градина, която отглежда - този факт прави от светеца освен защитник на влюбените и патрон на цветарите. За младостта му е известно много малко. Макар документирано, но непотвърдено от много източници е изцелението с молитва и полагане на ръце на сляпата десетгодишна дъщеря на римския главнокомандващ Артений. Етимологично името Валентин означава “Силният”.

Свети Валентин живее и служи на преследваната църква до 269 г. -  годината, в която на 14 февруари е обезглавен с императорски указ. Клавдий, един от императорите - воини, властва само 3 години, но нанася тежки поражения върху Християнството и Юдейството в империята чрез гонения и многобройни екзекуции над изповядващите ги. Поради периода в историята на средновековната Римска империя, в който живее и служи Валентин, светецът е  разглеждан като един от късните мъченици на Църквата. Само 35 години след убийството му, от 303 г. Християнството в езическата империя се толерира с декрет като една от държавно признатите религии, а 8 години след това император Константин приема вярата и се покръства, като обявява  религията за официална държавна на империята.

С последователна забрана на Християнството от 268 до 270 г. се преследват със смъртно наказание всички, изпълняващи християнски служения и особено участващите в тайнствата. Най-жестоко са наказвани женещите се не по римския езически канон, а според християнския. Граждани и роби на империята са равностойно разглеждани като престъпници в такъв случай. Браковете се разтрогват, като жените са давани насила на римски мъже езичници или са пращани като робини и прислужници в отдалечени провинции на империята. Имуществото и на двете страни се отнемало, а мъжете, ако избегнат смъртното наказание, получавали доживотна присъда в каторгата на някоя от отдалечените мини на империята.

Свети Валентин е един от свещенослужителите в империята, които за период от над 50 години, въпреки опасност за техния живот и живота на младоженците, не спират да венчават и укриват млади влюбени християни от преследващата ги държавна власт. Последователността и непреклонността на Валентин го правят широко известен и все повече новоповярвали идват да сключват брак под благословията му. Същевременно нараствал броят на търсещите убежище в църквите, за които той се грижил като пастор. Увеличаващата се популярност на служението му го прави все по- известен, но и все по-малко сигурен.

Заловен е по време на проповед след венчавка в домашна тайна църква, след като многократно неуспешно е издирван из събранията на християни и из катакомбите на Терни.

Преданието за него е запазило думите, които дори и да не му принадлежат, имат своя универсален смисъл за всеки човек: “Пази като зеницата на окото си любовта към човека, с който си едно цяло и любовта към живота, който ти е дарен свисше. За да имаш точното зрение за всичко друго в този преходен свят.”

През 18-ти век мощите на светеца са пренесени от Италия в немската провинция Бавария, като понастоящем са положени в стъклен саркофаг в католическата църква “Св. Михаел” в градчето Крумбах, равно отдалечено по на 40 км от Улм и Аугсбург.

От интерес е друга гробница -  в Пасау  - с останките на  втори свети Валентин. Също историческо лице, той е монах-мисионер от V век. Пратен от император Лъв Велики да проповядва евангелието в областта Реция сред племената в региона, загива също като мъченик за християнската вяра.

Нерядко мястото за поклонение на свети Валентин се бърка и вместо в Крумбах на 14 февруари влюбени двойки или венчали се поклонници полагат цветя и свещи пред мощите на съименника му в Пасау. Но всъщност, подобна формална грешка едва ли има значение, след като те знаят защо са стигнали там - вече заедно.Весела Илиева

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Празници - Свети Валентин - Любимец, Хасковска област, информация, история, култура, забележителности в Любимец, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Любимец, снимки от Любимец, туризъм в Хасковска област, настаняване в хотели в Любимец, Хасковска област; частни квартири в Хасковска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.