Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Сливек

п.к. 5537 тел.код 06914

Божик

Денят срещу Коледа се нарича някъде "Божик", т.е. ден на младия бог. Тогава се отсича в гората дебел пън (дъб или бук), наречен "Бъдник", който трябва да гори през цялата нощ. През това време семейството бди и внимава да не загасне огънят. Думата "Бъдник" и от там - Бъдни вечер, произлиза тъкмо от това бдение.

Бъдни вечер се празнува много тържествено с трапеза от постни ястия. Това включва - сарми, фасул, ошав, чесън и  т. н. Разнообразието е задължително, за да може през годината да има от всичко. На този ден трябва да се спазват различни обичай за въвеждане на здраве и благодат във къщата. На много места преди вечерята някой отива в градината и замахва с брадва по безплодните дръвчета със заканата:

- Ще пресека това дърво!
Друг го спира:
- Защо ще го сечеш?
- Оти не ражда.
- Остави го, отсега ще роди.

Това се повтаря три пъти. По същия начин се плашат бездетни жени и непроходили деца. После мъжът слага на палешника огън и тамян и прекажда три пъти трапезата. Първият залък не се яде, а сутринта се дава на добитъка. Момата спи с него и ако сънува, че го ядат заедно с някой момък, тя ще се омъжи за него.

След вечерята се чупят орехи, за да се види късмета на всеки. Хубавата ядка означава здраве и сполука, а развалената - болест. Една цяла ядка се оставя за Света Богородица - тя служи за лек, както и за другите запазени неща от тази вечер.

А когато се нахранят, всички стават вкупом, за да се измътят заесно яйцата под квачката, за да не се разпиляват кокошките, пилетата и пчелите. Домакинът пристъпва наведен до земя, за да бъдат класовете на нивата пълни и приведени от жито и т. н.Цало Пелов

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Празници - Божик - Сливек, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Сливек, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Сливек, снимки от Сливек, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Сливек, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.