Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер област Монтана Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Монтана

п.к. 3400 тел.код 096

Без предварителна нагласа

Районът на Монтана е твърде интересен със странните скални образувания на пещера Магура и Белоградчишките скали или със изящните чипровски килими. Впечатляваща е и древната Белоградчишка крепост.

Селата в района на Монтана се славят, както и цялата Дунавска равнина, с едни от най-вкусните зеленчуци на света, сред които особено се ценят доматите. Жалко е, че все още не се случва да попаднеш на ресторант, в който да опиташ домашна селска храна. Но затова пък вече възникват центрове за селски туризъм, които постепенно ще поправят тази липса. Ако човек бъде нагостен в някоя селска къща тук, просто си облизва пръстите.

Често приготвят прясна содена питка, наречена турта, която понякога пълнят със задушени гъби и лук и я подправят с копър. Една селска кокошка може да я разделят на три. Първото ястие ще бъде супа с много магданоз отгоре, от бялото месо в голям калайдисан тиган ще направят вкусна каша с много червен пипер, а от черното - богата яхния във фурната. В нея топят залци от туртата. Местен специалитет  е и пилето-лютика, за което се скълцват печени чушки, домати, лук, люти чушлета и магданоз. Самото пиле, разрязано на две, се изпича на жаравата, накъсва се на парчета и се дозадушава в соса.

По тези села приготвят и прекрасни сурови туршии и, разбира се, всякакви сладка. Северняшки са и вкусните пържени мекици с яйце и сирене.Ралица Савова

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Хоби - Без предварителна нагласа - Монтана, област Монтана, информация, история, култура, забележителности в Монтана, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Монтана, снимки от Монтана, туризъм в област Монтана, настаняване в хотели в Монтана, област Монтана; частни квартири в област Монтана.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.