Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Смолянска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Триград

п.к. 4825 тел.код 03040

Земята на Орфей

Живописното Тригродско ждрело
Живописното Тригродско ждрело

Намира се на 27 км от град Девин и на 12 км от разклона при село Тешел. Шосето до Триград преминава през фантастичното едноименно ждрело и покрай пещерата Дяволското гърло. Пътят се промъква през скалите, а небето остава като светла ивица. Скалистите брегове се издигат като отвесни стени, високи над стотина метра, а горният им отвор не е повече от 20-30 м.

Малкото селце ще ви заплени с гостоприемството си и приказната гледка. На мегдана ви посрещат редом малка църква и джамия, допълващи спокойствието лъхащо от планината. Сред атмосферата на селския живот, в Триград ще откриете домашен уют в семейните хотели, къщите за гости и частните квартири.

На около 3 км под село Триград е най-импозантната част на едноименното ждрело. Малката ивица небе над теснината е единственият светъл щрих в това страховито място. Долу дълбоко се виждат скали грамадаци. Водата е пропаднала под тях, за да се появи на няколко километра оттук като бистроструен поток. Прокараният в скалите път се провира през тунел, след което се стига до пропастната пещера Дяволското гърло. Водата на реката скача в дълбока пропаст, разбива се на дребни капчици и водният прах като пушек от комин излиза от съседното отверстие. По-долу в скална пукнатина е направен вход за подземния мир.

Местна легенда разказва, че когато Орфей засвирел, вятърът затихвал между клоните на дърветата, сякаш заслушан в неговата музика, птиците спирали във въздуха и животните спирали по горските пътеки, а зверовете укротявали. Когато Бакханте разкъсал певеца и го хвърлил в реката, всяка капка от кръвта му се превърнала в красиво планинско цвете, наречено силивряк. Силиврякът е рядък реликтен ендемит за Балканите, притежаващ уникалните свойства на амброзията. Докато пътувате из региона можете да се полюбувате на нежните му цветове по планински поляни.

За да стигнете до Триград, от Девин следвайте извивките на реката към нейните извори, от него една след друга се редуват красиви панорамни гледки към бреговете й, надвисналите над нея скални каскади и ширналите се поляни около меандрите на реката.

След като преминете през селата Грохотно и Тешел, поемете по пътя пресичащ Буйновска река, продължете нагоре по каньона на Триградска река, водещ към селата Триград и Гьоврен. При следващото разклонение на пътя поемете надясно към с. Триград. Пътят следва извивките на Триградска река през тесния живописен каньон "Триградско ждрело", прорязан от реката в пясъчните и варовикови скали на два километра северно от Триград.

Не пропускайте да посетите и феномена "Дяволско гърло", пропастна пещера, в която водите на подземен водопад се спускат от 60 м. височина и да преминете през огромната "бучаща зала". Пещерата "Дяволското гърло" се намира само на 1,3 км северно от Триград. Водите на Триградска река образуват няколко водопада в нея, най-големият от които се спуска в голямата зала на пещерата от 42 м. височина. Легендата разказва, че от пещерата Орфей проникнал в подземното царство на Хадес, за да спаси Своята любима Евридика.

За да може подземния свят на "Дяволското гърло" да стане достъпен за хората, бил прокопан тунел с дължина 150 м. Пещерата е електрифицирана, а стълбите, изкачващи се край бучащите води на подземния водопад, са обезопасени с бетонни перила.

Други природни забележителности в близост до Триград, които на всяка цена трябва да разгледате са резерватът "Старата гора" - 25 ха защитена територия с 200 годишна букова гора, и местността "Чаирите", разположена на 19 км югоизточно от селото, известна със шестте наклонени свлачищни езера, обградени от смърчови и елхови гори. Районът е един от най-големите карстови терени в страната, с над 150 пещери.Дълги години село Триград е било недостъпно за туристи поради разположението си в непосредствена близост до държавната границата с Гърция. В миналото за да пътува до или за да напусне Триград, човек се е нуждаел от специален разрешителен документ, издаван от граничните власти. Днес движението в района става свободно. Въпреки това, от съображения за сигурност и безпроблемно прeдвижване и комуникации, препоръчваме ви да доверите организирането на пътуването си в този отдалечен край на нас.

Триград ще ви грабне със своята първична и сурова красота. Къщите са накацали по скалисти възвишения, заобиколени от внушителни скални масиви. Тесни каменисти пътеки и черни пътища, утъпкани от магарета и крави, свързват отделните махали на селцето.Минчо (снимки, автора)
Къщите са накацали по скалисти възвишения, заобиколени от внушителни скални масиви

форум на пътешественика
15 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Земята на Орфей - Триград, Смолянска област, информация, история, култура, забележителности в Триград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Триград, снимки от Триград, туризъм в Смолянска област, настаняване в хотели в Триград, Смолянска област; частни квартири в Смолянска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.