Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Смолянска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Триград

п.к. 4825 тел.код 03040

Селото на трите града


В Триград мюсюлмани и българи се грижат заедно за църквата и джамията

Кореняците, с известна горчивина си спомня, че основното училище преди години наброявало повече от 300 деца, а сега я има към 90, я няма. Населението е "смесено", ако въобще на този сив и безличен чиновнически израз му е тук мястото. Близо 80 но сто са българомохамедани. Или както си го казваме - помаци, останалите 20 на сто - българи.

До началото на века основният поминък тук е бил животновъдството, земеделието и дърводобивът. Времената се менят и малко по малко, но сигурно и невъзвратимо туризмът започва да налага една нова традиция. Особено след премахването на граничните зони все повече и повече хора от страната и чужбина посещават този наистина уникален български край със съхранена природа, феноменални скали и пещери, редки растения и кристално чисти въздух и вода. Вече има към десетина малки семейни хотелчета, заедно с хижата могат да приемат към 200-250 туристи. И още ще се развива - твърдят хората, особено когато ремонтираха пътя - най-голямата им придобивка. Разбитият тесен и опасен път вече е възстановен по проект на ФАР за достъп до туристически обекти.

Хора от селото споделят, че именно туристите са станали едни от основните съмишленици в усилията им да спрат разрушението на църквата и нейното възстановяване. Дойдат, влязат в храма, помолят се, огледат го и питат: "Защо не си поддържате църквата"? Какво ви трябва - ще помогнем. И даряват - кой колкото може.

Църквата е строена като храм-паметник "Св. Борис Кръстител" в чест на загиналите за освобождението на селото. Градена е през 1936 година след идването на първите българи заселници от съседните села. Оттогава не е правен никакъв ремонт. Джамия вече в селото е имало и така заживели и двата храма, както и двете вери. "Тук сме си родени, заедно сме израсли, едни ниви орем и един хляб месим - твърдят местните. А комуто стане нужда - или в църквата влиза, или в джамията - въпрос на вяра. Ако се случи да се сдърпаме за нещо - я ливада, я градина - ами че това може да стане и между кръвни братя! Тук вярата няма нищо общо."

Дарения спасяват храм-паметник от разрушение и забрава

За спасяването на триградската църква се чу през юни 2004 г., когато за проблема разбрали в Националния исторически музей след репортаж на БНТ. "Отидох лично при проф. Божидар Димитров, разговаряхме и веднага сключихме договор за дарение с ръководеното от него сдружение "Плиска". Дариха ни 3000 лева и ремонтът на църквата започна незабавно. Като цели на дарението са записани: "Ремонт на църква-паметник "Св. Цар Борис Кръстител" - разказва кметът Асен Ушев.

Председателката на църковното настоятелство е леля Щуда Станчева. Възрастна, но жизнена и енергична жена, ревностна християнка. И нейната първа работа за деня е ремонтът на църквата, а първата й "жертва" - кметът.

Леля Щуда обяснява как получили и друго дарение - от една жена, купила неотдавна къща, й дарява керемидите 700 бройки, запазени, от "новия модел" "... обаче, кмете, ще трябва да осигуриш транспорта от кметството. После ще трябват двама работници за гредите, но ние ще си платиме от дарението, ама трябва и да се икономисва... Щото и покривът, и куполът трябва да се направят нацяло, сайвантът да се очисти, за да се прави нов, че ще рухне, а фирмата е намерена, дето ще реставрира, "Астен" се казва, ремонтирала е и други черкви и човекът ще дойде днеска на оглед", реди леля Щуда.

Върви и отказвай...

А църквата наистина има нужда от ремонт. Камбанарията - почти рухнала. Зад олтара стените са пропукани и тече. Керемидите са изпочупени. Куполът е изгнил. Стълбите на камбанарията трябва наново да се направят. Вътре - скромно и подредено. Няколко свещника, икони, предимно в рамки по стените и олтара, печка за зимата, малка масичка със свещи и тавичка, покрита с кърпа за дарения. Изобщо - пари си трябват.

- Щом дойдоха първите дарения - ще има и други - сама се убеждава леля Щуда. - Храмът е в памет на загиналите за селото, селото няма да остави храма да загине.

Като споменахме за дарения - банковата сметка за дарения и помощи за църквата в с. Триград е 312864014, код 17321 - Банка ДСК, клон Девин.

Бог не забравя доброто!

Много от гостите на Триград, посетили църквата, освен пари даряват и икони. Дойде, влезе в храма и като се върне втори път, носи икона. Има и дарени от чужди туристи - една дори от Света гора, но повечето са от наши, български миряни. Много от иконите дори са надписани. Надписите са с най-различни посвещения: "Дарение на храма на загиналите за свободата на селото" - се чете на гърба на една от иконите. "Бог да помага на сина ни" - пише на друга. На трета четем: "С благодарност за проявеното разбиране и подпомагане на нашата професионално-учебна школа за сираци и изоставени деца." Има и дар от църковното настоятелство - от Щуда и Иван Станчеви. "Дарение на църквата в с. Триград от Стайка и Димитър Куюмджиеви" - скромно са написали дарителите.

Но най-интересното посвещение открих на гърба на икона на св. Иван Рилски. Там пишеше: "На ръководството на банка (спестяваме името) с уважение и най-искрени извинения за неволно създадената комплицирана ситуация, довела до неизрядност на кредита ни." Датата - 17 ноември 1997 година. Подпис - президент на фирма.

Помогни си сам, за да ти помогне и Господ - се казва в такива случаи.Славка Пройнова

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обичаи - Селото на трите града - Триград, Смолянска област, информация, история, култура, забележителности в Триград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Триград, снимки от Триград, туризъм в Смолянска област, настаняване в хотели в Триград, Смолянска област; частни квартири в Смолянска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.