Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Великотърновска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Лясковец

п.к. 5140 тел.код 0619

Дългият път на виното

Всичко е подчинено на идеята за вино и туризъм
Всичко е подчинено на идеята за вино и туризъм

У нас редовно идват жадни за нови винени знания чужди туристи

Изящен рубиненочервен цвят с виолетови нюанси, аромат, в който се долавят червени плодове, виолетки, мускус, подправки и ванилия. Има хора, които се отнасят към вината така, сякаш пишат любовни писма. В букета от нюанси на виното долавят сухи горски листа, орех, подправки и тютюн. Познавачите намират във всяко вино аромати и вкусове, които обикновеният човек не си е представял, че въобще съществуват събрани на едно място. Откриват интензивен аромат, усещане за свежест, цитрусови нюанси с доминираща зелена ябълка например. Или ягодов конфитюр, или пък сушена смокиня... Описанието на вината често звучи така, сякаш някой се надвесва над чашата и прави заклинание. Същите тези специалисти доливат още масло в огъня, като твърдят, че да се получи хубаво вино често е въпрос на магия. А пък туристите просто са длъжни лично да проверят каква е тази история.

Пионерите на това начинание у нас са чужденците. Те обикновено знаят какво търсят и са привлечени от възможността да дегустират различни сортове и реколти вина. Няма значение дали става въпрос за посещение на заводи или домашни изби.

Виното е в центъра и е единствената цел на пътуването. У нас има няколко варианта на тема винен туризъм. Първият е, когато хората казват, че обичат да пътуват и само чакат пътя да свърши, за да седнат вечерта на маса, да опитат виното и да си поговорят напоително. Вторият вариант е следният: група хора обикалят организирано от град на град, посещават лозя, опитват различни видове вина.

През последните години и малки, и големи производители на вина откриха дегустационни зали.

Ясно е, че виненият туризъм е свързан с дегустирането на вино. Но към това се добавят още куп ритуали. Тази година гроздоберът в село Еленово започва още през август. Един гроздобер не е повод за пътуване, но сега нещата не са такива. В програмата са включени нестинарски игри, девойки в народни носии, които мачкат с боси крака гроздето, пехливански борби, тържествено отрязване на първите гроздове и други простички радости. Като се премине през ритуалите обаче, остава време за истинското занимание.

Еленово се намира на двайсетина километра от Нова Загора и пейзажът в продължение на километри е един и същ - поляни и хълмове. Наблизо има естествено езеро и автентични тракийски руини. Избата "Едоардо Миролио" в Еленово е на площ от 6.5 декара и е заобиколена от лозови масиви. Запазена марка тук е  сортът черно грозде пино ноар, който е много труден за култивиране, обяснява управителят Георги Балабанов. Смята се, че този сорт съществувал още през IV в. от н.е. в областта Бургундия. У нас той е основа за производството на бяло, розе и червено вино. Топлите дни и студените нощи в Еленово позволяват на гроздето да узрее добре и да разгърне ароматите си, но затова пък е задължително да се бере сутрин рано на ръка. Според енолога Марко Монкиеро точно тогава настъпва моментът на най-подходящата технологична зрялост на гроздето, натрупало достатъчно естествени захари и киселини, за да ги предаде при ферментацията на естествено пенливото вино от пино ноар.

Eмблемите на Мелник са земните пирамиди, старите къщи и старото вино. Това е мястото, където най-често идват ученически групи или възторжени чужденци. Едните идват, защото Мелник присъства в списъка на задължителните места за училищна екскурзия. Чужденците пък търсят нещо уникално и защото ценят доброто вино.

Мелник е най-малкият град в България, но за сметка на това не прилича на никой друг. Има и доста бурна история - в миналото той е бил разположен на древен исторически кръстопът, свързвал егейското крайбрежие с вътрешността на Балканския полуостров и страните от Централна Европа и Адриатическо море с Далечния изток. Днес в подножието на пирамидите живеят не повече от 200 души. През пролетта и лятото туристите се смесват с местните и затова на човек може да му се стори, че улиците са пълни с хора. През есента (особено след като се обере гроздето) място за илюзии няма.

Мелник представлява няколко тесни улички, една река, която преминава през града, и гледката към земните пирамиди. Когато задуха вятърът, обикновено целият град се покрива с един особен червеникав прах. По нищо не личи, че ключовата дума тук е туризъм. Човек трябва да направи няколко крачки, да огледа внимателно надписите в ресторантите и магазините, за да разбере, че хората тук ключовите думи са вино и туризъм. Всичко е подчинено на тази идея - дървените ръчно изработени рекламни табели, неоновите надписи hotel и bar по къщите, наредените бутилки вино, изнесени направо на улицата. Ако една къща предлага нощувка, съседите са се преустроили на ресторант, а съседите са отворили смесен магазин. По-нататък във веригата положението е същото. Ресторанти се сменяват с винарни и изби, после идва ред на хотелите и кръчмите.

Виненият тур в Мелник може да започне още от двора на винпром Дамяница. Тук редовно идват жадни за нови винени знания чужди туристи. Виненият тур започва край производствените халета и свършва в избата. Това е мястото, където туристите могат да се развихрят - разклащат чашите, отпиват от виното, говорят за плътност, за хармоничност, за свежест. Почукват бъчвите, снимат се на фона на бутилките, показват, че им допада идеята да обядват на крак в избата, и през цялото време не престават да разклащат чашите в ръцете си. Някои хора излизат от избата за двайсет минути, а други могат да изкарат там повече от четири часа. Затова може да се съди и по странични белези. Хората пристъпват в избата почти на пръсти. Между редиците с бъчви пък ги наблюдават майсторите винари, които са винаги готови да подхванат разговор и да разкажат това-онова за виното. "Когато се разклаща чашата, може да се усети истинският аромат на виното.

На "картата на винения туризъм" у нас трябва да се отбележат задължително поне още няколко места - Ловико - Сухиндол, Винарна - Лясковец и Винарна - Свищов, Поморие... И докато българските туристи пристъпват по-плахо към винените турове, чуждите почитатели на винения туризъм са склонни към по-мащабни заключения. Казват, че у нас трябва да се развива само винен туризъм. Даже имат аргументи в защита на твърдението си - понеже в други краища на света трябва да се изминат хиляди километри от една винена област до друга, а при нас разстоянието се изминава за един-два часа.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Хоби - Дългият път на виното - Лясковец, Великотърновска област, информация, история, култура, забележителности в Лясковец, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Лясковец, снимки от Лясковец, туризъм в Великотърновска област, настаняване в хотели в Лясковец, Великотърновска област; частни квартири в Великотърновска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.