Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Видинска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Грамада

п.к. 3830 тел.код 09337

Грамада, в която Цеко не е проклет

Грамадци се гордеят със скалата, докарана от село Скравена
Грамадци се гордеят със скалата, докарана от село Скравена

И отстъпи от колеца,
наведе се леко,
камък зе, фърли и рече:
"Проклет да е Цеко!"

Иван Вазов, "Грамада"

Градът с име на Вазова поема си спомни, че има история. Ние видяхме, че има и настояще. А за бъдещето - кой може да бъде сигурен в този панаирджийски свят? Някой живее до морето, друг живее в столицата, трети търси извор на самочувствие във факта, че градът му е курорт. Четвърти се ласкае, че е избрал пътя на полуотшелничеството, и се е оттеглил в махаличка от 20 къщи.

А знаете ли какво е да живееш в градец с към 1000 жители? Който носи гръмкото име Грамада и който, във внезапен пристъп на гордост и себевглеждане, реши да празнува някаква комплексна годишнина? Ами нещо достойно е. За усмивка, но и за уважение.

Северозападният край на родината прилича върху картата на завита нагоре опашка. Опашката, въпреки че се е навирила точно срещу Европа, се оказа и символ на изоставането в много отношения. Този край през последните трийсетина години роди форма на административен хумор - наричаха го "Северозападнала България." Тук демографските проблеми са катастрофални, а работещите предприятия - такава рядкост, че стават предмет на митове и метафизично удивление, нещо като Верблюда на покойния Йордан Радичков. Тук границите и чудесата са близо, а правдата и властта - далеко. Тук радиоприемниците и телевизорите по-лесно хващат сръбско и румънско, отколкото българско. Селата във Видинско например са с по един жител на две къщи. А самият Видин, в очакване на моста към Европа и благоденствието, отчасти се изнесе без мост по гастарбайтерски дестинации - главно към Италия и Испания.

Градецът Грамада е характерно селище за опашката на родината. Вазовата поема не е за него, но безусловно името му е било известно. Намира се на 30 км от Видин. Живее кротко и незабележимо, влиза доста рядко в новините с по някоя битова тупурдия. Няма стара крепост наблизо, няма пещера, няма Дунав, няма планина, няма море. И църква си няма даже, поне действаща. По-точно има една, ама е затворена; в нея местни роми си държат сламата. И град е отскоро - от трийсет години. Откакто е град, намаля с повече от 2000 жители.

Та точно тази Грамада, улисана в тежкото си битие и провинциалната си дрямка, един септемврийски ден на 2004 г. реши да каже нещо на страната. И обяви, че ще чества няколко годишнини наведнъж - 525 години от основаването си, 125 години от указа на княз Батенберг, с който става община и 30 години от обявяването й за град. За целта от ботевградското село Скравена, откъдето се смята, че са дошли първите заселници на Грамада, докараха 30-тонна скала. Владиката Дометиан я освети и тя зае достолепното си място пред общината - предполага се, за още поне пет века напред.Бойко Ламбовски, снимки авторът
Завършилите преди 45 години грамадската гимназия си спомнят с умиление онези многолюдни времена. В огромното училище сега няма и 120 деца. Не може да се каже, че грамадският пейзаж е уникален, но и тукашните хора има с какво да се гордеят - най-малкото - дали са 97 жертви във войните

форум на пътешественика
2 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Грамада, в която Цеко не е проклет - Грамада, Видинска област, информация, история, култура, забележителности в Грамада, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Грамада, снимки от Грамада, туризъм в Видинска област, настаняване в хотели в Грамада, Видинска област; частни квартири в Видинска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.