Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Рила

Рила планина

Рила планина e най-големият национален парк в България
Рила планина e най-големият национален парк в България

Рила e най-големият национален парк в България. Той е един от най-ценните и най-големи защитени територии в Европа – втора категория, според Международния съюз за защита на природата (IUCN). Паркът и четирите резервата в него са в Списъка на представителните защитени територии на ООН.

Паркът включва безлесните части по билото на планината и част от горските иглолистни комплекси под него, в четирите главни дяла на планината: източен, среден, югозападен и североизточен. Той обхваща около 30 % от целия планински масив. Средната височина на върховете от основните била е около 2 700 м. Разположен е на 100 км. южно от София, в централните и най-високи части на Рила планина.

Климатът в планината се определя от географското й положение, на границата между континенталния и преходно средиземноморския климат. Седловините Юндола и Аврамова отделят Рила от Родопите, а седловината Предел я отделя от Пирин. Планината е разположена на площ от 2396 кв.км. От Рила извират големите български реки Искър, Марица и Места.

Най-висок е Източният дял на Рила планина. Там се извисява първенецът на Балканския полуостров връх Мусала (2925 м), мусаленските езера и ски курорта Боровец. Централната част е богата на ледникови езера: Рибни, Джермански, Манастирски. В Северозападна Рила се намират са най-известните и най-големите на Балканския полуостров езера – Седемте Рилски езера и връх Мальовица (2730 м). Югозападната част включва най-старият резерват у нас Парангалица.

В недрата на Рила, на 1 147 м. надморска височина се намира най-известният паметник на българската култура и архитектура от възрожденския период – Рилският манастир.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Рила планина - Рила, Планини, информация, история, култура, забележителности в Рила, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Рила, снимки от Рила, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Рила, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.