Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Рила

Ледено катерене

Страхът от първоначалния допир с неизвестното отстъпва на задоволство и екстаз от постигнатото
Страхът от първоначалния допир с неизвестното отстъпва на задоволство и екстаз от постигнатото

Какво е ледено катерене?

Леденото катерене представлява изкачване по замръзнали ледени каскади с помощта на сечива (ледени ръце) и котки.

Българските туристически агенции предлагат на туристите пакета Ледено приключение, т.е. възможност да се докоснат до спорта ледено катерене, да направят нещо щуро и да избягат от напрегнатото ежедневие. Невъзможно е да мислите за проблемите в офиса, докато сте увиснали на въже, 10 метра над земята, върху замръзнал водопад...

Кои са местата в България където, може да се практикува тази дейност?

Ледено катерене може да се практикува на почти всеки замръзнал водопад, стига състоянието му да го позволява. Най разпространените места за ледено катерене в България са: Големия и Малкия скакавец (х. Скакавица), Боянския водопад (Витоша), Скакля (Бов), Боров камък (Враца), Пръскалото (х. Левски), Висулките. Подходящ лед има на Седемте езера и на още доста места из Рила и Пирин. Но като Мека на катеренето се е утвърдил Северният Джандем, в Стара планина, близо до хиха Плевен. Голяма част от маршрутите там са смес от ледено и традиционно зимно катерене.

Каква е задължителната екипировка, която трябва да се използва?

Задължително трябва да имате непромокаемо и по възможност дишащо яке и панталон от същата материя. Ръкавиците и шапка, която да се побира под каската, също са задължителни. За предпочитане е ръкавиците да са тип лапи и да са двойни. Колкото до обувките, то те трябва да са с твърда неогъваща се подметка и с борд отпред и отзад, за да могат да се закрепят котките. Специализираната екипировка се осигурява от организаторите на Леденото приключение:

  • седалка
  • ледени ръце - по- добре с различни накрайници: на едната - лопатка, а на другата - чук и задължителни темляци
  • котки с автомати с вертикални зъби - специално за лед
  • каска
  • набор ледени клинове (цеви)
  • примки с по два карабинера
  • рингове
  • двойно динамично  въже

Как се е появила тази дейност, като спорт?

Алпинистите са се катерили по лед и фирн още през XVIII век, но за да се придвижват са изкопавали в замръзналите каскади стотици и хиляди стъпки. Революция в катеренето по лед, стават котките с предни зъби, изобретени от двама германци през 1938 г. Благодарение на котките те успяват да изкачат, смятаната се за непревземаема, северна стена на връх Айгер. В началото немците да пазят котките като свое тайно оръжие, но скоро те придобиват популярност и още на следващата 1939 година има опити за катерене по лед и в Шотландия, а през 50-те години на XX в. са организирани и първите състезания.

В сегашния си вид леденото катерене започва да се развива през 70-те години на XX в., в Щатите и Канада и се отделя и като отделна дисциплина. Преди това, този вид катерене е бил само част от катеренето т.е. пасаж от голяма стена, която включва в себе си и скални пасажи и други предизвикателства и прегради.

Каква е подготовката, как протича самото катерене?

Целта на туристическите атракции Ледено приключение е забавлението, без прекомерен акцент върху обучението. Стремете се да натрупате повишен адреналин, който да ви държи поне до следващият weekend. Установките, по които туристите се катерят, са с горна осигуровка, което намалява рисковете. Екипировката е от каски, котки и сечива (ледени ръце). Преди сеанса се обясняват основните техники на движението по леда и използването на оборудването.

Мотивирайте се да се изкачите колкото се може по-високо!

Какъв е резултатът? Страхът от първоначалния допир с неизвестното отстъпва на задоволство и екстаз от постигнатото!

Опитайте!

Иво Стоилков, инструктор ледено катеренеАвтор на снимките Милена Игнатова
Практикувайки ледено катерене се стремете да натрупате повишен адреналин, който да ви държи поне до следващият weekend Мотивирайте се да се изкачите колкото се може по-високо!

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Зимен - Ледено катерене - Рила, Планини, информация, история, култура, забележителности в Рила, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Рила, снимки от Рила, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Рила, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.