Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Хасковска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Гугутка

п.к. 6590 тел.код 03662

Долмен

Съоръжението представлява Тракийска гробница – долмен. То е ориентирано в посока изток-запад, като входът е от изток. Състои се от голяма гробна камера, предверие, предгробна камера и дромос, всички с правоъгълен план. Изграден е в предварително подготвен изкоп в слабо изявено над терена естествено възвишение. Построен е от отцепени и грубо оформени гнайсови плочи, поставени вертикално и вкопани в скалистата почва. Подът е покрит с голяма каменна плоча. Долменът е бил ограбен още в древността.

Долменът е изключително сложен план, непознат сред проучените в България подобни паметници. Вероятно е изграден и използван от траките след V в. пр.Хр. (късножелязна епоха). Планът му е близък до градените от обработени камъни подмогилни тракийски гробници, популярни по времето на неговото изграждане. Служел е за погребения на тракийската родова аристокрация в този регион и свидетелства за развитието на държавността сред тракийските племена.

Долменът е паметник на културата от национално значение и се охранява от закона.Михаела Кирчева

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Археологически - Долмен - Гугутка, Хасковска област, информация, история, култура, забележителности в Гугутка, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Гугутка, снимки от Гугутка, туризъм в Хасковска област, настаняване в хотели в Гугутка, Хасковска област; частни квартири в Хасковска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.