Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кърджалийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Широко поле

п.к. 6650 тел.код 03625

Крепост Моняк

Каменния град - крепостта Моняк
Каменния град - крепостта Моняк

При едно от поредните ни посещения на Перперикон се породи идеята да разгледаме една крепост в близост до каменния град - крепостта Моняк. Тя се намира на 7 км източно от град Кърджали, край село Широко поле. Пътят до нея е обозначен и сочи, че ни предстои да вървим 4 км (от информационния център) през борова гора.

Ако не сте заредени с много ентусиазъм, разстоянието ще ви изглежда по-голямо. Докато се изкачвате нагоре, съвсем неочаквано пред вас ще се открие прекрасна панорама - в далечината - красивите склонове на Източни Родопи, а ниско долу - язовир Студен кладенец.

Продължаваме нагоре през гората и най-после сме пред останките от някогашната внушителна за времето си крепост. Заставайки пред входа й отново се наслаждаваме на гледката към язовира, към който този път имаме видимост от дясната ни страна.

Ето и малко информация за Моняк: Първите сведения за крепостта се отнасят към Третия кръстоносен поход (1189-1192 г.). По време на своя път към Палестина западните рицари превземат с обсадна техника твърдината, която тогава е важна византийска крепост в региона.

През последното десетилетие на ХІІ век и преминаването на кръстоносната армия Мнеакос отново е под византийски контрол. Рицарите на кръста се връщат във важната крепост по долината на Арда след Четвъртия кръстоносен поход и завладяването на Константинопол, през април 1204 г.

Средновековната крепост Мнеакос (Моняк) се споменава в съчиненията на Георги Акрополит и Теодор Скутариот през XIII век. Тя е една от най-високите крепости в Родопите. Простира се на площ от 50 дка.

Върхът, на който е построена, се нарича Шеста крепост, външната стена е направена от ломени камъни, споени с бял хоросан. Входът е от запад и има две охранителни кули, а цитаделата е на най- високата източна част на масива. Проучванията даказват наличието на водохранилища и складове за храни.

Крепостта Моняк се свързва с кръстоносния поход през 1206 г. във вътрешността на Родопите. Хронистът и маршал Жофруа Вилардуен разказва, че точно тук са узнали за смъртта на император Бодуен Фландърски.

Тук се провежда Баронският съвет, който избира Хенрих за император на Латинската империя. През ХІІІ и ХІV век Моняк, както и цялата област Ахридос, е гранична територия между Второто българско царство и Византийската империя.

Стратегическото местоположение на твърдината я превръщат в резиденция на областните управители на Ахридос, сред които са и няколко прочути византийски пълководци.Светла Сирачкова
Крепостта Моняк се намира на 7 км източно от град Кърджали, край село Широко поле Първите сведения за крепост Моняк се отнасят към Третия кръстоносен поход (1189-1192 г.). Докато се изкачвате към крепостта Моняк, съвсем неочаквано пред вас ще се открие прекрасна панорама - в далечината - красивите склонове на Източни Родопи, а ниско долу - язовир Студен кладенец Средновековната крепост Мнеакос (Моняк) е една от най-високите в Родопите Върхът, на който е построена крепостта Моняк, се нарича Шеста крепост

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Пътеписи - Крепост Моняк - Широко поле, Кърджалийска област, информация, история, култура, забележителности в Широко поле, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Широко поле, снимки от Широко поле, туризъм в Кърджалийска област, настаняване в хотели в Широко поле, Кърджалийска област; частни квартири в Кърджалийска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.