Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Сливенска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Кипилово

п.к. 8998 тел.код 04583

Кипиловско кале

Крепостта се намира на вр. Хисарлъка, има формата на неправилен трапец и огражда площ от около 8 000 кв.м. От дебелите 2,5 м крепостни стени е запазено доста - на места до 8-10 м височина. Запазени са и три от входовете на крепостта. В източната част на крепостта е 12-метровия кладенец, снабдявал крепостта с вода.

По характерния градеж археолозите са определили, че крепостта е строена в края на VІ в. от римляните, с цел защита от нахлуващите от север варварски племена. Крепостта вероятно е просъществувала до края на Втората българска държава.

Кипиловското кале се намира на 3 км югоизточно то с. Кипилово, Котленско. Село Кипилово е на 24 км западно от Котел.Красимир Новаков

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Крепости - Кипиловско кале - Кипилово, Сливенска област, информация, история, култура, забележителности в Кипилово, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Кипилово, снимки от Кипилово, туризъм в Сливенска област, настаняване в хотели в Кипилово, Сливенска област; частни квартири в Сливенска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.