Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Габровска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Кръвеник

п.к. 5460 тел.код 067302

Кръвеник

В селото има музейна сбирка, отразяваща подготовката и хода на Априлското въстание
В селото има музейна сбирка, отразяваща подготовката и хода на Априлското въстание

Село Кръвеник се намира на 28 км от Севлиево, достига се по третокласен път с асфалтова настилка. Център на Априлското въстание в централния Балкан през 1876 год.

На 2 км южно от махала Стар Кръвеник е връх Бабан – второто Оборище на България. На 1 май 1876 год. тук е обявено въстанието от войводата Фильо Радев Миленов пред четници от селата в района.

На 4 км западно от селото е местността Граднишки боаз, където в продължение на 9 дни се водят ожесточени сражения между въстаниците и турска нередовна войска. В памет на загиналите бойци за свобода е изграден мемориален комплекс с два паметника и паметна чешма. Ежегодно на 11 май се провежда народен събор в памет на борците за народна свобода.

В селото има магазин, църква, GSM обхват.Цеко Данов

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Кръвеник, Габровска област, информация, история, култура, забележителности в Кръвеник, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Кръвеник, снимки от Кръвеник, туризъм в Габровска област, настаняване в хотели в Кръвеник, Габровска област; частни квартири в Габровска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.