Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Силистренска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Каменци

п.к. 7565 тел.код 08518

Свето Възнесение Господне

Обителта лекува, но ако имаш вяра


Свето Възнесение Христово е единственият манастир в този район на Добруджа. Създаден е около строената през 1906 година черква. Преди половин век в нея са ставали до 15 венчавки на седмица. В двора й е погребан първият свещеник - отец Трифон.

Църквата и манастирът се намират в живописна местност, за лечебните свойства на въздуха и водата на която разказват легендите.

Изцеление става, който има силна вяра, казва сестра Серафима. Тя си спомня, че по нейно време след литургия са оздравели мъж и детенце. За нея построяването на новата монашеска къща е въпрос на победа за православието. Проектът, който е готов, предвижда да се вдигнат 3 малки килии, магерница (кухня) и баня. Неуморимата игуменка е посъбрала като дарения цимент и пясък. Но само за проекта трябва да плати 2300 лева, а за строителството са необходими 95 хиляди лева, изчислила архитектката. "Ударила съм го на просия - от врата на врата. Но почне ли строежът, ще ми трябва по-стабилна кола", крои планове сестра Серафима.

И пак припомня, че като закъса със стария москвич сред "малката Сицилия", става страшно - и за нея, а и за даренията, които събира. Притеснява се, че пак ще я оставят без телефон, като не може да плати сметката. Издухала лимита с обаждания да поръчва табели на разклона, упътващи към манастира, които безбожници непрекъснато унищожавали. В картата й остават импулси за 4 лева - при нужда да звъни за помощ в полицията. И признава, че й се налага да го прави през вечер, защото няма мира от престъпниците.Кръстина Маринова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Манастири - Свето Възнесение Господне - Каменци, Силистренска област, информация, история, култура, забележителности в Каменци, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Каменци, снимки от Каменци, туризъм в Силистренска област, настаняване в хотели в Каменци, Силистренска област; частни квартири в Силистренска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.