Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Търговишка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Драгановец

п.к. 7773 тел.код 06003

Светилище на Аполон

На 2,5 км южно от Драгановец, в местността Боаза или Манастиря, се намира Тракийско светилище, базилика, късно антично и средновековно селище. Това е археологически комплекс, обявен за паметник на културата от местно значение, който се състои от:

Тракийско светилище от II-IV в.

Светилището има правоъгълна форма (15 на 19,5 м). Първоначално се е състояло от две помещения, а в последствие е прибавено още едно. Основите са градени от ломени камъни и кал. В насипа са намерени 111 цели и фрагментирани плочки, посветени на Аполон, който е наречен с епитета Аулосадос, две на Зевс, статуйки на Тракийския конник, керамика и монети от Аврелиян (270 г.) и Клавдий Готски (268 г.). Светилището е съществувало в периода II-IV в.

Базилика

По-късно върху неговите основи се построява базилика (20 на 18 м.). Тя е петкорабна с три абсиди, наос и нартика. Основите и са градени от ломени камъни и бял хоросан. Към един втори строителен период принадлежи екзонартиката, използвана и през българската епоха. Около нея са разкопани останки от жилища.

Корабна базилика

Византийска 5 корабна базилика от V-VI в., единствена в България открита до сега.

Керамична пещ

Пещ за строителна керамика, построена в съседство и във връзка с изграждането на базиликата.Снежина Славчева

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Археологически - Светилище на Аполон - Драгановец, Търговишка област, информация, история, култура, забележителности в Драгановец, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Драгановец, снимки от Драгановец, туризъм в Търговишка област, настаняване в хотели в Драгановец, Търговишка област; частни квартири в Търговишка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.