Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Стефаново

п.к. 5581 тел.код 06910

Старо Стефаново

Село Стефаново се намира на 20 км. югоизточно от град Ловеч и на 27 км североизточно от град Троян. Тук се намира единственият на територията на областта Архитектурен резерват – село Старо Стефаново. В него има над 100 паметника на културата от началото и средата на XIX век.

Първата писмена информация датира от 1515 г. от регистрите на Никополския край. Други източници са отчетите на лихварите от 1624 г. и списъците на Войнуган от началото на 18-тото столетие.

Село Стефаново е съхранено като пълен етнографски комплекс. Тук се намира едно от най-старите населения в района на Ловеч с доказан древен български произход.

В селото е съхранена стара селска чешма от 1830 г., Поповски мост от 1824 г., построен от майстора Марин Христов от Ловеч. Тук е Старият дъб, който е на повече от 1300 години.

Първото училище в селото е основано през 1854 г. в дома на свещеника Давид, последовател и куриер на Апостола на свободата Васил Левски. В 1870 г. бил основан таен революционен комитет. Левски и свещеник Матей Преображенски - Миткалото често посещавали селото.

Край селото има древноримска крепост Калето и няколко тракийски могили. Селото е любимо място за производство на филми.Теодора Генова

форум на пътешественика
2 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обекти - Старо Стефаново - Стефаново, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Стефаново, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Стефаново, снимки от Стефаново, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Стефаново, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.