Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Младежко

п.к. 8173 тел.код 05959

Нишаните на Странджа

Скалните образувания в Странджа са в основата на много легенди и са родили различни поверия, свързани с тях. Според някои от сказанията тези камъни имат чудодейната сила да лекуват болести, да изпълняват желания, да развалят магии или да опрощават грехове. Тези, които обичат мистицизма, са склонни да вярват на подобни истории. За останалите красивите природни феномени си остават просто любими места за разходка и съзерцание. Обикновено обаче дори и най-скептично настроените са склонни да изпитат поне веднъж силата им - тази, за която се говори в поверията, ако ще и само за да помечтаят.

Има хора, за които скалните феномени на Странджа имат особено значение - за тях те са знаци, обозначаващи важни места. Това са иманярите, в чиито записки фигурира поне по една легенда за съкровище, скрито близо до някоя от местностите, в които има скално образувание с интересна форма. Използвайки ги за ориентир, те търсят близо до тях така наречените нишани. Според иманярския жаргон това означава допълнителни обозначения, посочващи точното местоположение на заровено в земята имане или служещи за отправна точка към съкровища - златни монети и скъпоценности. Това, което иманярите търсят, са еленови рога, човешки фигури или друго изображение, изсечено в камъка. На такива места иманярите търсят отвор в земята или вход към ниша, стъпала, водещи до тайни подземия или скривалища. В днешно време, колкото и парадоксално да звучи, все още има хора, които вярват на легендите със същата сила, както някога. Част от тях са въоръжени със скъпи металотърсачи, GPS системи и друга модерна техника. Следи от тяхната дейност мога да бъдат открити на много места в Странджа. Заслепени от желанието си да открият злато, те често използват дори взрив, за да установят в крайна сметка, че историята, на която са повярвали, е измислена.

Пастир от странджанско село намерил оригинален начин да се справи с иманярите - поне с тези, които посещавали неговия край. Въоръжен с чук и длето, той издълбал десетки фалшиви "нишани" по скалите в гората - кръстове, еленови рога и измислени от самия него знаци. Скоро след това мъже с високопроходим автомобил започнали често да посещават района. При това винаги нощем. Не след дълго пастирът започнал да открива и следите от техния "труд" - сондажи и големи трапове, изкопани непосредствено до направените от самия него "ориентири". "Нека хабят силите си нахалос. Аз само им гледам сеира. Тук, на село, нямаме много забавления", разказва с усмивка находчивият старец.


Сфинкс на брега на Велека, лъвска глава край Ропотамо, мегалити... Тези природни феномени привличат туристите в Странджа

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Природни - Нишаните на Странджа - Младежко, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Младежко, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Младежко, снимки от Младежко, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Младежко, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.