Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кърджалийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Черноочене

п.к. 6701 тел.код 03691

С куче на път

С куче на път - приключение или кошмар?
С куче на път - приключение или кошмар?

Ако нямате сърце (или пари) да оставите домашния си глезан на кучешки хотел, ще ви се наложи да го водите със себе си през отпуската. Но ако не сте запознати с хватките и правилата при “извозването” на “добичето”, летуването ви може да се превърне в кошмар на колела още преди да сте стигнали.

С кола

В случай, че си падате по джобни модели любимци, проблемите ви също са миниатюрни. Друго е придвижването със санбернар, нюфаундленд или обикновен, но твърде енергичен далматинец. В случай, че сте със собствена кола, само трябва да знаете дали кучето ще изпадне в мирова скръб, когато го запрете зад мрежата в комбито или ще избухне в дива радост от тръгването и ще ви се качва на главата, за да ви ближе по ушите при всеки остър завой. Ето няколко съвета:

  • Научете животното да влиза и излиза само от една определена врата и то тази откъм тротоара. Иначе рискувате да се втурне радостно по средата на платното.
  • Кучето се качва винаги първо в колата, но слиза последно (дори след багажа). Това е доста трудно правило, като се има предвид възторгът от пътуването.
  • Най-доброто място за песа е задната седалка, но само ако мирува. Собственици на по-едри кучета препоръчват да се сгушва отпред “на мястото на мъртвеца”, за да го погалват нежно от време на време и да го успокояват.
  • Нека любимецът ви има строго определено място в колата, което да знае, че си е негово.
  • Има кучета, които получават морска болест при пътуване. Вземете от ветеринаря подходящо лекарство, но имайте предвид, че добре им действат и най-популярните човешки илачи.
  • Не набивайте спирачки! Все пакq возите животинка без колан, а не картофи.
  • Незнайно защо, всички песове обожават да провират глави през отворените прозорци по време на път. Тази обветреност е опасна, тъй като може да получат конюнктивит или да хванат пневмония.
  • Когато спрете за кратка почивка, не зарязвайте любимеца си сам в колата, ако сте паркирали на слънце. И той е човек - има нужда от разходка и пиш пауза, дори повече от вас.
  • Не забравяйте да вземете кучешките аксесоари - панички за храна и за вода, гребен или четка за ресане на козина, най-необходимите лекарства, храна, имунизационен паспорт, постелка за спане, намордник - за по-едрите породи, играчка и най-важното - каишка, на която са гравирани името и адресът му. Знайна е любовта на четириногите към радостни спринтове, които често завършват с безрадостно лутане на стопаните.
  • Не тъпчете с храна любимеца преди път. Също така не му давайте нищо за ядене по време на воаяжа. Но непременно вземете със себе си шише с вода, тъй като животното има нужда от нея.

С влак

За да не се наложи да слизате от вагона в движение, започнете със сухите тренировки по-отранко. Привикнете лаещото да стои мирно в чанта или на коленете ви. Ако ще пътува в клетка в багажното, животинката трябва да свикне с мисълта да е запряна поне 6-7 часа. Т.е. нека се научи да седи в клетката, без да се бои и да остава само.

По време на тренировките, за успокоение на кучето, вземете постелката му и я сложете в клетката - така ще му “мирише на родно” и няма да прави драми. Сложете вътре любимата му играчка, за да се развлича, паничка с вода, но не и храна. Ако пък съвсем не може да се примири, поискайте от ветеринаря кучешко приспивателно или поне успокоително.

Със самолет

В пътна чанта може да пренасяте само животинките до 5 кг. Тя по задължение трябва да стои долу в краката ви, но ако стюардесите са благосклонни, кученцето може да е и в скута ви. Разбира се, ще трябва да му купите билет. Понякога, с човешките намаления, любимецът ви може да се превозва дори по-скъпо от стопанина си. Ако ще ходите в странство, освен наръча медицински удостоверения за ваксини, кучето трябва да има и имплантиран идентификационен чип. Вземете билетите си възможно най-рано, защото компаниите избягват да “разквартируват” две кучета в един самолет и има списък на чакащите космати пасажери. Ако ще летите с Jail до Щатите, имайте предвид, че техните чипове са с по-къс код и четците не разчитат винаги по-дългите европейските номера.

По-едричките екземпляри обикновено пътуват в климатизираното багажно отделение. При дългите полети умишлено приспиват клетите пасажери, защото шумът от самолетните двигатели е кански за техния 100 пъти по-изострен слух.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България На път - С куче на път - Черноочене, Кърджалийска област, информация, история, култура, забележителности в Черноочене, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Черноочене, снимки от Черноочене, туризъм в Кърджалийска област, настаняване в хотели в Черноочене, Кърджалийска област; частни квартири в Кърджалийска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.