Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кърджалийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Егрек

п.к. 6931 тел.код 03644

Село Егрек е с най-много работещи воденици

Село Егрек е рекордьор с своите пет, работещи до сега, воденици
Село Егрек е рекордьор с своите пет, работещи до сега, воденици

Пограничното село Егрек е едно от малкото български села, в които все още може да се види действаща воденица. Селото е рекордьор в кърджалийския регион, а може би и в страната, със своите пет воденици, които работят до сега.

В Егрег времето сякаш е спряло. На самата граница с Гърция хората там дори брашното си мелят във воденици, както дедите им някога.

"Това съществува може би от 200 години. От колко ли тази мелница тука и ще продължава докато съществува тука селото, ще продължава да си върви, да меля. По наследство това си върви”, споделя Юсуф Бояджиев - жител на селото.

Бай Асен е един от местните, които се грижат за мелниците. На 72 години той е решил да предаде опита си на младите. "Младите идват от време на време, но по-рядко. Внуците ми са идвали тука. Докарвал съм ги да видят как се мели, как се прави, но дали ще го възприемат - не знам”, каза той.

Местните хора тук ценят изключително много водениците, защото това е единствения начин да се сдобият с брашно за хляб.

"На камъка дето се е смляло си е по-хубавичко така. От тука е най-хубавия качамак. С масълце така като го намажем отгоре става супер”, каза Юсуф Бояджиев.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Занаяти - Село Егрек е с най-много работещи воденици - Егрек, Кърджалийска област, информация, история, култура, забележителности в Егрек, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Егрек, снимки от Егрек, туризъм в Кърджалийска област, настаняване в хотели в Егрек, Кърджалийска област; частни квартири в Кърджалийска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.