Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Витоша

Витоша - генерална репетиция


Всяка година с началото на зимния сезон местното население на Витоша (разбирай ски учителите, които изкарват всеки сезон горе, планинските спасители, които дават наряд или работят постоянно на база Алеко и Черни връх, както и метеорологичните наблюдатели и всякакъв друг високопланински персонал), се шегуват, че е крайно време да се сложи нов вид предупредителен знак. Нещо от вида на "Внимание, скиори на пътя".

Предчувствие за сняг

Тази седмица "горе" валя малко сняг и пейзажът на пръв поглед е бял. Който кара ски обаче, знае, че на Витоша й трябва много, много сняг, за да се покрият всички борчета и камъни по пистите. Въпреки това най-запалените скиори и бордисти (на местен език - екстремаджии) вече правят планьорки на плаца на "Алеко" и се хвалят, че са направили първото за сезона пускане от Черни връх до кабинката. Задължително със старите ски обаче - никой не е луд да си жертва любимите за едно-две пускания с неизвестен край.

То, ако бъдем честни и изживяването не е кой знае какво - скиорът ту се натъква на сняг, ту на големи тревни участъци и някой и друг камък. Други пък са се задоволили само с това да катерят петдесетина - сто метра, да направят едно пускане по някоя по-солидна пряспа сняг, после пак да катерят и пак да се пуснат и така... Но по-важното е, че ритуалът е спазен и сезонът е открит макар и неофициално.

Истината е, че започват близо шест месеца, в които скиорите и сноубордистите знаят, че Витоша е създадена специално за тях. Доказателствен материал има достатъчно. Първо, вярно е, че близостта до града разваля идилията, че можеш да избягаш в планината, но за сметка на това е удобно сутринта да отидеш на ски и вечерта да се прибереш вкъщи. Второ, някой е пресметнал, че общата дължина на пистите е 29 км. Най-дългата пък е 5 км. По последно преброяване влековете са осем, седалковите лифтове - четири, има дори кабинка. Трайно се установиха и местата, където могат да се карат ски екстремно, като участъците около Горно лале и "кулоарите" на Резньовете. Има и зелени писти за начинаещи, както и полянки, подходящи за първи стъпки.

През седмицата планината е удобна за щурмуване със собствен автомобил. Другото е игра на нерви. Автобусите, седалковият лифт над Драгалевци или кабинката са прекалено зависими от разписанията или силата на вятъра. А това са неща, които рядко се знаят достатъчно предварително.

Под "Витоша" обикновено се разбира плацът пред хижа Алеко. Там всеки ден прилича на предишния с тази разлика, че героите от време на време се сменят. От станцията на кабинковия лифт потокът от хора почти не свършва. На плаца следва суетене около минута-две, след това планинарите се разпределят. Една част се насочват към пистите, друга част - много по-малка, влиза в близките кафенета. Тези от малцинството редуват пиенето на чай и кафе с разходка по алеите, после пак чай или кафе - после пак разходка и дишане на въздух. С по-активните се заемат няколко дузини ски учители, планински спасители и персоналът, който обслужва лифтовете. От Планинско-спасителната служба (ПСС) казват, че по неписан закон в тази част от годината имат най-много работа. То се знае - скиорите и сноубордистите са най-редовните им пациенти.

Това са само част от организационните работи и едва след като човек се измъкне от клопката на кафенетата идва ред на същинската част. Така, както голяма част от хората, които отиват в градски парк, рядко излизат извън очертанията на алеите, така и онези, които се качват на Витоша, рядко излизат извън пистите. Още повече че пистите осигуряват достатъчно емоции за почитателите на плацово каране. Пък и вариантите, които остават, не са много. Една част от хората задължително се отбиват в чайната до Черни връх, въпреки че разликата дали ще пият чая си на "Алеко" или на върха е само в надморската височина. Чайната на покрива на Витоша обаче е ключово място и поне гледката си заслужава.

Сега се чака всеки момент да започне сезонът на учениците. Жив късмет е, че няколкото дни ваканция съвпадат с обилния снеговалеж. Тогава най-често срещаната комбинация е ски, гледка от високото и сандвичи. Още от сега се знае, че ако снегът продължи да вали така още една, максимум две седмици, сезонът може да се открие и официално. На този етап никой от местните не може да каже защо машините за изкуствен сняг на "Лалето" не са започнали да работят... Тази неделя "Романски" беше в ремонт, но този уикенд лифтът вече трябва да работи. Важна подробност е, че почти всички лифтове се завъртат още в 8.00 ч., за да могат и най-запалените скиори да направят няколко спускания, а след това да отидат на работа.

Най-неприятната подробност от пейзажа на Витоша си остават опашките. С опашка започва още качването в планината, а ако се пресметне, сигурно една пета от деня на скиора минава в чакане. Неизбежно е струпването на хора пред влековете, неизбежно е струпването им и пред кафетата край пистите и дори пред тоалетните. Често срещана гледка е върволица от десетина деца, които плътно следват следите на ски учителя си и отдалеч изглежда, че се извиват като влакова композиция. За опитния скиор не е проблем да се размине с тях, останалите просто трябва да изчакат задръстването да отмине. За улеснение от няколко сезона малките по плацовете се разхождат със сигнални елеци и си личат отдалече.

Почти единственият начин човек да се спаси от опашките е, ако поне на връщане реши да остави лифтовете и слезе от планината със ски на краката. Така си осигурява още няколко километра каране, шанс да се състезава със случайно преминаващите коли в един-два участъка, както и възможност да надере ските си. Но пък си заслужава екстрема.

Алпинизъм

Алпинизъм обикновено е да стигнеш до място, където нямаш работа, по възможно най-трудния начин. Това е най-популярната от трактовките по темата. Има и още. И достатъчно количество вицове, които заиграват с опасността, страха и безполезността на това занимание. Хората, които са привлечени от катеренето, обаче обичат тези истории...

Карането на ски не е единственото удоволствие в момента на Витоша. Докато натрупа хубав сняг, човек може да катери на скалите на Комините или на Резньовете. Пък и дори след като падне дълбок сняг, тези места стават и за зимно катерене с пикел и котки.

Софиянци обикновено катерят на Витоша - по ред причини това е най-удобното място, където могат да се разкършат. Има и сериозни турове, но в същото време и достатъчно леки пасажи от едно-две въжета, където човек просто може да се разходи. Разбира се, една част от хората катерят само докато скалите са още топли. След декември е абсурд да се търсят топли скали и тези алпинисти закриват сезона или се насочват към други видове удоволствия.

Има и още нещо - най-близкото място до София, където човек може да катери на лед, също се намира на Витоша. Но първо трябва да се изчака боянският водопад да замръзне.

Практично

Информация за времето на Витоша и за състоянието на пистите - дали са обработени и дали има достатъчно сняг, както и къде има опасности от лавини (въпреки че опитните скиори знаят тези места), може да се намери и в сайта на Планинската спасителна служба. Информацията се актуализира всеки ден, а не от дъжд на вятър, така че няма опасност там да прочетете, че е слънчево, а да ви изненадат бури и хали.Оля Стоянова, снимка Юлия Лазарова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Зимен - Витоша - генерална репетиция - Витоша, Планини, информация, история, култура, забележителности в Витоша, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Витоша, снимки от Витоша, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Витоша, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.