Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Смолянска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Триград

п.к. 4825 тел.код 03040

Вълчи скок

Причудливи скални образувания, девствена и живописна природа, кристалночист въздух и екзотични гледки.

Това са само част от прелестите на Триград и Ягодина в Родопите. Нестандартни занимания и екстремни спортове са другата атракция за любителите на адреналина. Мистериите и легендите в този край, смятан за родно място на Орфей, са магнит не само за родния турист. Тук са и едни от най-красивите пещери в България. Освен удоволствието да ги посетят туристите могат да ускорят пулса с екстремните занимания и спортове. Конна езда, препускане с джипове, скално катерене и спускане в шеметни пропасти се съчетават с родопската кухня, гостоприемството на местните хора и атрактивните цени.

Катерене и спускане в Харамийската пещера е изпитание и за най-смелите. Целият преход е около 4-5 часа, затова се тръгва рано сутрин. Сборният пункт е пред Дяволското гърло - пещерата, населена с над 100 хиляди прилепа. За да се стигне до отвора на Харамийската пък, се катерят над 30 метра отвесни скали. Обучен водач и двойна осигуровка влизат в цената от 10 Euro. Това е най-скъпото катерене, но затова пък спомените са за цял живот, категорични са престрашилите се да преминат през трите зали на тунелите.

В първата е музеят на пещерните хора - восъчни фигури на мъж и жена от еолита. Около тях е подредена малка експозиция от предмети с хилядолетна възраст. Пътят през втората зала води до много тесен проход - може да се премине почти само настрани. От третата зала започва най-трудното - 40-метрово спускане с въжета, за да се влезе в "Камбаната". Това е каменният изход от тежкия маршрут Обратният път заобикаля планината от другата страна. Експедицията завършва отново край Триград със заслужена вечеря.

Преживяване дори за най-малките са конните маршрути, организирани от базата край селото. Осем породисти коня и едно пони са на разположение на туристите. Езда из района или преходи с нощен бивак на открито предлага конната база в Триград. Дългите преходи с благородното четириного могат да бъдат от 3 до 7 дни. За неопитните се предлагат и почасови уроци.

Уникалното Буйновско ждрело води към друга скална забележителност - Ягодинската пещера. Тя има славата на най-красивата у нас не само заради пещерните бисери. Възрастта й е 275 хил. години а дължината - почти 11 км. В единственото запазено енеолитно пещерно жилище тук е представена музейна сбирка. Предметите са на около 6 хиляди години, смятат археолозите. Достъпът до карстовия шедьовър на природата е невъзможен с големи автобуси. Затова за туристите е организиран специален превоз до входа на пещерата.

Вълчи скок се нарича невероятната теснина между скалите, през които лъкатуши пътят.Щиляна Чакърова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Екстремен - Вълчи скок - Триград, Смолянска област, информация, история, култура, забележителности в Триград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Триград, снимки от Триград, туризъм в Смолянска област, настаняване в хотели в Триград, Смолянска област; частни квартири в Смолянска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.