Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пернишка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Студена

п.к. 2344 тел.код 07715

Денят на храбростта

Светецът се изобразява като драконоборец
Светецът се изобразява като драконоборец

На 6 май България чества християнския празник Гергьовден, на който се отбелязва и Денят на храбростта и на българската армия.

Всяка година пред паметника на Незнайния войн българският патриарх извършва водосвет на бойните знамена на Българската армия в съслужение духовниците от храм-паметника "Св. Александър Невски".

Свети Великомъченик Георги Победоносец е почитан и от християни, и от мюсюлмани. Той става страстен привърженик на Христовата вяра, заради което е обезглавен през 288 г. по времето на император Диоклетиан. Традиционно светецът се изобразява като змееборец и драконоборец.

Свети Георги се смята и за покровител на земеделските стопани. В деня преди празника в средата на нивите се забива раззеленил се клон от бук, за да бъде плодородна годината, а на самия 6 май се окичват чешмите и кладенците със здравец и друга зеленина. Също по традиция на трапезата в този ден трябва да присъства печено агне или други ястия от агнешко месо.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Празници - Денят на храбростта - Студена, Пернишка област, информация, история, култура, забележителности в Студена, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Студена, снимки от Студена, туризъм в Пернишка област, настаняване в хотели в Студена, Пернишка област; частни квартири в Пернишка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.