Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Благоевградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Сандански

п.к. 2800 тел.код 0746

Сандански предлага много възможности за пътуване и балнеолечение


Сандански е разположен в Санданско-Петричката котловина в най-югозападната част на България. Градът се намира край устието на р. Санданска Бистрица, в района на средното течение на р. Струма. Тук се усеща благотворното влияние на средиземноморския климат. Земята е богата на минерални извори с лечебни качества. Природните дадености и богатото културно-историческо наследство правят този край изключително привлекателен за отдих и туризъм.

Под съвременния град лежат останките на антично селище от І-ІV в., населявано от тракийското племе меди. От него произхожда вождът на най-голямото въстание на робите в Римската империя - Спартак. Местният археологически музей съхранява колекция от уникални антични паметници. В експозицията са вградени и останките от епископска базилика от V-VІ в.

До 1949 г. Сандански е носил името Свети Врач, свързано с прочутите народни лечители Козма и Дамян. В тяхна памет през 1861 г. е издигната гробищната църква "Св. безсребърници Козма и Дамян". Тя ще ви впечатли с редките си стенописи и резбования иконостас.

Особено привлекателно и предпочитано място за отмора е градският парк, в който са засадени над 200 средиземноморски растителни вида. Най-забележителни са чинаровите дървета. Две от тях са обявени за природни забележителности - чинарът в центъра на града е на повече от 500 години и е с височина 26 м. Ако искате да съчетаете полезното с приятното, можете да се разходите из градината и да обогатите познанията си, като си поръчате екскурзовод-ботаник.

Ако пък предпочитате да се запознаете с околностите, може да изберете екскурзия до Мелник. Градът на винарите е най-малкият у нас (около 300 жители) и отстои само на 22 км югоизточно от Сандански. Селището е обявено за паметник на българската средновековна и възрожденска култура и за архитектурно-исторически резерват. Закътан сред изящните скални драперии на природния феномен Мелнишки земни пирамиди, градът музей ще ви очарова с възрожденската си архитектура, удивителната природа и неповторимия вкус на местните вина.

На 7 км от Мелник и на 28 от Сандански е разположен Роженският манастир - паметник на културата с национално значение и изключителна историческа и архитектурно-художествена стойност. Той е един от най-старите манастирски комплекси в България.

Курортната местност Попина лъка се простира на 17 км североизточно от Сандански. Тук ще откриете природната забележителност Попинолъшки водопад и хижа Яне Сандански - изходен пункт за много маршрути в Северен Пирин. Оттук започва "царството" на Народен парк Пирин, вписан в Конвенцията за защита на световното културно и природно наследство.

Уникалните климатични характеристики и лечебните качества на минералните извори правят Сандански утвърден балнеоложки курорт не само с национално, но и с международно значение. Градът е известен е като най-добрата естествена лечебница за бронхиална астма в Европа, както и за хронични ставни и бъбречни заболявания. Прочутият балнеохотел Сандански се намира в самия град и приема гости целогодишно.

Наред с него Сандански предоставя чудесни възможности за лечение и чрез още една специализирана база. Бившата правителствена резиденция Св. Врач е само на 4 км от града и днес работи като луксозен хотелски комплекс, носещ същото име. Построен сред красив парк с екзотична растителност и изкуствено езеро, към него са изградени медицински център и закрит плувен басейн.

VIP-клуб Св. Врач ще ви предложи 6 двойни стаи и 5 стандартни апартамента. Можете да се настаните в президентския или вицепрезидентския апартамент. Първият включва 4 спални, хол, кабинет и конферентна зала. Вторият е с 3 спални, хол и офис.

Независимо от това дали сте ангажирали двойна стая, стандартен или луксозен апартамент в таксата се включва закуска и едно посещение в минералния плувен басейн. Всички помещения са със самостоятелен санитарен възел и баня, разполагат с телефон, кабелна телевизия и хладилник. Изключения правят стаите към балнеологията, които са с общ санитарен възел и не са снабдени с останалите екстри.

Към хотела работят дневен и нощен бар, ресторант и бар-басейн.

В Свети Врач ще ви предложат разнообразна гама от балнеопроцедури, без да е нужно медицинско направление.

VIP-клуб Св. Врач ще ви предостави и множество възможности за спорт - фитнес зала, сауна, тенис на маса, билярд, закрит басейн.

Гостите на хотела ползват безплатно паркинг.Милена Михайлова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Балнео - Сандански предлага много възможности за пътуване и балнеолечение - Сандански, Благоевградска област, информация, история, култура, забележителности в Сандански, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Сандански, снимки от Сандански, туризъм в Благоевградска област, настаняване в хотели в Сандански, Благоевградска област; частни квартири в Благоевградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.