Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кърджалийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Кърджали

п.к. 6600 тел.код 0361

Община Кърджали

Община Кърджали е разположена в югоизточната част на Република България. Тя е най-голямата община в Източно-родопския планински масив с територия от 642 кв.км., което е 20% от територията на Област Кърджали. Общината обхваща 117 населени места. В нея живеят 76 509 души (по данни на ТСБ преди преброяване 2001 г.). В град Кърджали живее 59.2% от населението на общината.

Град Кърджали се е обособил в естествен административен, търговски, културен и промишлен център не само на общината, но и на Източните Родопи. Градът се намира на 259 км. от София и на 90 км. от Пловдив, който е вторият по големина град в България. Най-близкият КПП "Капитан Андреево" е на 132 км. от града и свързва България с Република Турция и Република Гърция.

Община Кърджали е модел за мултиетническа общност. В нея живеят съвместно хора от различни етноси - българи, турци и роми. Според статистическите данни икономически активното население в общината е 36 688 души. Нивото на безработицата, което възлиза на 11.88% за 2001 г., е по-ниско от средното за страната.

Транспортни връзки

  • Разстояние до най-близко летище - Пловдив - 110 км
  • Разстояние до най-близко морско пристанище - Бургас - 350 км
  • Най-близък граничен пункт - Свиленград - 140 км
    (в изграждане - Маказа - 60 км)


Стефка Александрова

форум на пътешественика
3 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Община Кърджали - Кърджали, Кърджалийска област, информация, история, култура, забележителности в Кърджали, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Кърджали, снимки от Кърджали, туризъм в Кърджалийска област, настаняване в хотели в Кърджали, Кърджалийска област; частни квартири в Кърджалийска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.