Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кърджалийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Кърджали

п.к. 6600 тел.код 0361

Село Рани лист

Да имаш сестра досущ като теб е голямо предимство - само едната мери дрехите

Село Рани лист е на по-малко от 10 минути път от Кърджали. Автобус по линията пътува пет пъти дневно. Местните хора обаче се возят често с такси до града. По-удобно е, а и в "кооперация" по четирима им струва същите пари. В летните дни повечето хора са по тютюневите ниви. Молят се да се задържи още малко жегата, че да изсъхнат низите. Преди масовото изселване селото било с 2400 жители. Сега се е "стопило" под 1000 души, пръснати в три махали. Няма фамилия без свои в чужбина. По-младите са на гурбет в Холандия, Испания, Франция, Германия. Празни къщи в селото няма, казва кметът Гюлтекин Файък. Напоследък изселниците от Турция започнали да стягат домовете си тук за отдих в отпуските.

В околностите на Рани лист някога е имало златодобивни мини на траките. Като лабиринти са, разказват смелчаци, дръзвали да влязат в галериите. Иманяри ги тършували заради слух, че в едната имало заровено съкровище. Никой обаче не е стигнал до такова. Сега пещерите са запуснати, но биха могли да се показват на туристи, смята кметът. Затова се захванал да пише проект за екопътека до тези места.

Село Рани лист има и друга забележителност - близнаците. От 1962 г. досега там са се родили поне шест двойки. Много близнаци се раждали и преди това, но за тях архивите са вече прибрани. Родените през 1962-ра Иляз и Илясин са се изселили в Турция. Година по-младите от тях Айтен и Айше също. Най-малките са Ерхан и Джейхан. Братята Сали са родени през 1993 г. С година по-големи са Апти и Али Халил. И двете двойки момчета били палавници, разказват съселяните им. Обичали да изненадват с щуротии учителите и родителите си. Момичешките двойки Севинч и Хакиме Мюмюн и Хасине и Хатидже Еюп пък били отличнички в школото, хвалят ги в селото. Четирите момичета са родени през 1990 г. Севинч и Хакиме вече са приети в гимназията по икономика в Кърджали и трупат знания по банково дело. В семейството не се учудили много, когато на бял свят дошли еднаквите бебета. В рода на майка им Севгинард имало близнаци. "По бенките на лицето ни различават", пояснява с усмивка Хакиме. Тя била по-малката от двете, родена е 10 минути по-късно. "Кака" й пък била по-кротката , по-пъргавата, по-отстъпчивата. По-често критики от мама търпяла Хакиме, защото обичала да си почива повече. "Аз съм по-добра и правя всичко", отваря чаровна усмивка Севинч. Дипломите на сестрите са само с по една петица по геометрия. В един глас и със смях отговарят, че любимият им учебен предмет бил физкултурата. Обичали също историята.

"Ние сме толкова различни", категорична е Хакиме. Но в разговора става ясно, че е точно обратно. Девойките в хор и на секундата отговарят еднакво, че обичат банани, портокали, зелени джанки, бутчетата на печено пиле, пържени картофки със сирене. Известно "разминаване" се получава в предпочитанията на цветовете. "Каката" ги подрежда - бял, розов, син, а "малката" - син, розов, бял , като се смеят и сами се учудват на различието в отговора.

Майка им работи в Кърджали и разчитала на помощта на порасналите си щерки у дома. Баща им е от няколко години в Холандия. Изпратил е джиесем на всяка от младите дами. Да си имаш обаче сестра, която да изглежда досущ като теб, било невероятно предимство при избора на дрехи. Момичетата твърдят, че още щом влезели в магазин, погледите им попадали на едни и същи одежди. В пробната почти винаги влизала Хакиме, за да премери харесания кат. Щом излезела, "се оглеждала" с четири очи, в буквалния смисъл на думата. Това е да си имаш близначка - не ти трябва огледало, а и си спестяваш досадното преобличане при избора на дрехи, смее се Севинч. Пред компютъра у дома обаче си имали график, защото е само един. Инак всичко друго им е по две, за да не се карат и сърдят.

С по-малко разнообразие е запълнено ежедневието за другата двойка близначки Хасине и Хатидже. Те са родени в същата година, но през ноември. Родителите им работят в града. Семейството отглежда и 4 декара тютюн и близначките са важна "трудова сила" в дома. Ваканционните им дни са заети с прибирането на тютюна. По 25 низи редяло всяко от момичетата ежедневно. Сутрин ги щадели и ги оставяли да си отспят, не ходели с възрастните в тъмни доби на нивата. Включвали се в следобедното бране. Хасине била пъргавелката в дуото. Тя била по-голямата, а и отмяната на мама в домакинството, хвали я сестра й. Предпочитала да чисти. Хатидже пък с охота се включвала в готвенето. Имат братче, по-малко с 5 г., което много обичат и честичко радват с лакомства. Те самите с удоволствие си похапвали пържени картофи. Меракът им е да продължат образованието си в кулинарно училище. Вкъщи се обличат различно, но навън винаги са издокарани като две капки вода. Тези, които не ги познават, е абсурдно да ги различат. Не си признават да са използвали някога еднаквостта си за щуротия или пък за заблуда на учителите.Галина Стефанова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Обекти - Село Рани лист - Кърджали, Кърджалийска област, информация, история, култура, забележителности в Кърджали, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Кърджали, снимки от Кърджали, туризъм в Кърджалийска област, настаняване в хотели в Кърджали, Кърджалийска област; частни квартири в Кърджалийска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.