Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пловдивска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Пловдив

п.к. 4000 тел.код 032

Гребен канал

Ловят се уклеи, черевноперки, каракуди, бабушки, кефали, шарани... и щуки!

Пловдив е град, в сърцето на който можете да ловите на много места. Река Марица минава през самия му център, Гребният канал също е едно от достойнствата му - на него, както вероятно знаете, неколкократно са провеждани световни първенства. Каналът се зарибява редовно преди всяко състезание, за което и местното ЛРД полага големи грижи.

В Канала традиционно се ловят много видове риби и в момента риболовът там върви с пълна сила. Най-добрите места за риболов са стартовете на Канала и Гъбата. Там се захранва всекидневно и рибите имат навика да се въртят. Най-често използваните въдици са директните - телескопи с дължина от 6-7 м вършат идеална работа. Понякога рибите идват и много по-близо до брега. Първоначално е хубаво да се захрани с тежка захранка и след това да се дохранва само с бял червей. По този начин най-често се ловят бабушки, уклеи и каракуди.

В началото на септември уклеите много са се активизирали. Шараните също не са рядкост, но повечето са големи и много силни, а с директния телескоп трудно се вадят такива риби. Местните риболовци ловят каракудата много успешно на прясна вафла. Тя е като тесто, от което се прави нормално топче и директно се закача на куката. На нея кълват и останалите риби - като шаран и кефал.

В канала има много скобар, който кълве само на определени места. Това са именно стартовете. Скобарите кълват само по определено време - когато се пусне водата от Марица и стане силно течение. Тогава рибите се раздвижват и започват да се хранят много активно. Ловят се точно от стартовете или отстрани на брега до стартовете. Кълват съвсем близо и риболовът на хляб е най-успешен. Рибите реагират на захранка, но червеите не са много удачен вариант за риболова. Когато скобарите започнат да се ловят, други риби почти не са завъртат. Скобарите се движат на пасажи и на местата, където се завъртят, гонят останалите риби. Кълват изключително рязко и нервно. Затова се правят много празни засичания. Трябва да се използват по-малки и остри куки и да се слага съвсем малко парченце хляб за стръв. Около стартовете вадят и толстолоби.

В канала, освен костур и щука няма други хищници. Тъй като в канала има доста водорасли, щуката се развива много бързо, защото условията го позволяват. Освен това има и много малки рибки, с които щуката наддава бързо. Костурите също не са никак малко - има много едри екземпляри, но кълват прекалено рядко. Най-активни са през по-студените месеци, като пролетта и есента.Бойко Биров

форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Риболов - Гребен канал - Пловдив, Пловдивска област, информация, история, култура, забележителности в Пловдив, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Пловдив, снимки от Пловдив, туризъм в Пловдивска област, настаняване в хотели в Пловдив, Пловдивска област; частни квартири в Пловдивска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.