Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Зимно шофиране

Опитните шофьори много добре от личен опит знаят, че да караш през зимата не е лесна работа, а по-младите навярно се досещат, защото зимният път зависи силно от времето, което често е непредсказуемо.

Баба Зима винаги е готова да поднесе изненади, способни да развалят както пътната обстановка, така и настроението на шофьорите.

Многогодишният зимен и шофьорски опит подсказва, че снегът често изненадва службите по почистването. Не бива да забравяме и мъглите, особенно характерни за ниските котловини и софийското равно поле. Това прави перспективата за зимата не особенно приятна и затова е нужно да си припомним някои основни правила.

Първо правило
Карайте със скорост, позволяваща спирането на автомобила в рамките на видимостта напред. В мъгла перспективата се променя, разстоянията до другите коли изглеждат по-големи.

Второ правило
Дръжте безопасна дистанция. Има много начина за определянето й, но всеки се води от собствения си опит зад волана. Най-важното е да не висите на задницата на предната кола.

Трето правило
Не допускайте грешки в завоите. Преди тях, намалете скоростта. Вътре в завоя не въртете рязко волана. На излизане плавно подавайте газ. Знайте, че зимата може да внесе неочаквани корекции, дори и в тези постулати. Например, когато колата престане да се подчинява на волана. Тук трябва плавно да се пусне газта и в никакъв случай да не се натискат съединителя и спирачката, за да се избегне поднасянето на предните или задни колела. При голяма отклоняване на колата, от траекторията на движението, трябва да се завие волана адекватно в посока на занасянето на задницата й.

Четвърто правило
Никакви резки движения с волана или педалите, всички действия зад волана трябва да са плавни, но и уверени. Ако колата не се стабилизира, при задно предаване трябва плавно да се намали газта, а при предно плавно да се увеличи, без допускане на пробуксуване.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Автомобилен - Зимно шофиране - Верила, Планини, информация, история, култура, забележителности в Верила, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Верила, снимки от Верила, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Верила, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.