Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Смолянска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Буката

п.к. 4763 тел.код 03036

Мечка-малинарка срещу мечка-стръвница

Около поведението и навиците на мечката у нас витаят няколко упорити заблуди, които има смисъл да ги развенчаем, защото това ще ни помогне да избегнем трагничен сблъсък с внушителния защитен животински вид.

Мечката по природа вегетарианец ли е? Веднъж вкусила месото, пристрастява ли се до живот и това прави ли я задължително стръвница? Кога и защо напада тя?

Светлина върху тези спорни въпроси хвърли експертът Костадин Вълчев, от сдружение за дивата природа Балкани, който от години работи по проекти, свързани с намаляване на щетите от мечки и предотвратяване на инциденти с тях.

Мечка-малинарка срещу мечка-стръвница

Широко популярната теза, че кафявото животно принципно се храни само с боровинки, но веднъж опитала месо, се пристрастява завинаги към него, всъщност не е вярна. Почти няма мечка, която да не яде месо.

Месото е особено привлекателно за мечката след дългия зимен сън, когато е отслабнала и се нуждае от повече енергия. Мечката яде и мърша. Тя има силно обоняние и я надушва от повече от 15 километра. Тежките и продължителни зими изтощават също и други горски животни – елени, сърни, диви свине – вследствие на което те умират и стават храна на кафявото животно.

Мечите навици

Подобно на хората, малките мечета също получават възпитание от майките си. По-възрастните ги учат как да се предпазват в гората, как да си намират сами храна и как да оцеляват през тежкия зимен сезон. Важен елемент на възпитанието им е да не доближават хората. Тук идва логично въпросът, защо мечките нападат и кои всъщност са проблемните мечки.

Престарелите мечки и малките мечета са "избутвани" в периферията на хабитата, където има по-малко храна, но доближава населените места. Тези две групи мечки не са достатъчно пъргави и не могат да се борят за оцеляване наред с по-едрите видове. Прегладнели, те бързо могат да превъзмогнат страха си от хората и да приближат стада или села, за да се нахранят.

От един път стръвница не се става

Това, че е нападнала веднъж, не прави мечката задължително стръвница. Проблем е, когато това поведение рецидивира.

Близо 5 % от животните преодоляват страха си от хората. Заради хранителни отпадъци, които изхвърляме в планината, мечката свиква с идеята, че сме склонни да споделяме храната си с нея. И така започва да асоциира миризмата на хора с източник на храна.

Ние променяме поведението на животните и създаваме проблемни мечки. Проблем е също и обилното захранване на дивите свине от страна на ловците, които целят по-добър улов. Често свинете делят територия с мечката, която също отива да се нагости с храната, оставена за дивите прасета.

Обикновено бременните мечки раждат през януари и до края на зимата изхранват малките без да излизат от бърлогата и дори без да пият вода.

Природните паркове в Канада са оборудвани със специални заключващи се, тежки контейнери за отпадъци, мечката не може да отвори. По този начин те намаляват инцидентите с мечки до няколко на година.

В България също има подобни пробни контейнери, засега само в Родопите – 20 броя. Там мечките по-често нападат добитък, заради по-слабо населените райони, както и животни, пуснати на свободна паша в "ядровите зони". Най-честите жертви са овце и кози, но има случаи и на нападнати от мечки коне, крави и дори зайчарници.

В мечата бърлога

Ако влизате в пещера, трябва първо да хвърлите камък вътре и да викате. В случай, че там има мечка, тя ще даде сигнал.

За разлика от вълчите бърлоги, около които има много хранителни отпадъци и миришат лошо, мечите са чисти и без миризма. Могат да се познаят по застлания с растителност под. Настилката служи за изолация от ниските температури.

Добре е да знаем, че мечката е особено опасна в тесни пространства. По-скоро от страх би ни нападнала и убила, за да излезе от бърлогата.

Очаквано нападение

Мечката най-често напада, когато е ранена или преследвана. Нападението й всъщност е самозащита или защита на малките й. Ето защо, ако има малки мечета в гората, е редно да стоим на безопасна дистанция от тях, което значи повече от 50-100 метра.

Най-често мечката напада ловците. След като я прострелят, те бързо се приближават и раздразненото ранено животно отвръща на удара.

Изводи

 

Не изхвърляйте хранителни отпадъци в близост до мястото, където сте, за да не изкушавате мечката.

Бъдете особено внимателни в планината, в ранна пролет. След като са е събудила от зимен сън, мечката се нуждае от енергия. Тогава месото е особено апетитно за нея.

Винаги вдигайте шум, когато сте в гората. Особено, когато преминавате през немаркирани пътеки.

Сигнал за мечка в района е непричивно струпана на едно място растителност – кафявото животно редовно постила пред бърлогата си.Костадин Вълчев

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Бозайници - Мечка-малинарка срещу мечка-стръвница - Буката, Смолянска област, информация, история, култура, забележителности в Буката, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Буката, снимки от Буката, туризъм в Смолянска област, настаняване в хотели в Буката, Смолянска област; частни квартири в Смолянска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.