Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кърджалийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Ардино

п.к. 6750 тел.код 03651

Община Ардино

Добре дошли в този прекресен земен рай,
разположен в подножието на Източните Родопи!

Община Ардино се намира в югозападната част на област Кърджали и е разположена върху площ от 385 кв.км. На север, изток и юг граничи с общините Черноочене, Кърджали и Джебел, а на запад с общините Неделино, Мадан, Баните от област Смолян.

Нашата територия е богата на исторически и природни паметници и забележителности. Тук при нас е мистичният "Дяволски мост", разположен над река Арда. Построен през ХV век и се намира на Античният път, който е свързвал Беломорието с вътрешността на Тракия. През него е минавал кервана с камили от Пловдив за Ксанти.

Тук се намира тракийското светилище "Орловите скали". На около 2 км. южно от Ардино, на отвесни скали, са издълбани 96 ниши с различни размери. Предполага се, че са с култово предназначение.

Тук е средновековната крепост Кривус. Намира се северно от Ардино, отстои на 2 км от село Башево. Разположен е на голям меандър на река Арда. За нея, в хрониките, споменава византийският историограф Георги Акрополит, което дава основание, че датира от Средновековието.

Тук е и неразгаданият до момента природен феномен Хладилника.  Намира се северно от града, до устието на река Давидковска, при вливането и в река Арда. Представлява хладилна пещера, може да се използва за естествен хладилник. През топлите месеци лъха студен въздух. Охранява се от държавата. В непосредствена близост е Посетителският център на Държавно лесничейство – Ардино с 12 легла и Дивечовото стопанство "Гайдарци" за организиране на ловен туризъм.Стефка Александрова

форум на пътешественика
3 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Община Ардино - Ардино, Кърджалийска област, информация, история, култура, забележителности в Ардино, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Ардино, снимки от Ардино, туризъм в Кърджалийска област, настаняване в хотели в Ардино, Кърджалийска област; частни квартири в Кърджалийска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.