Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Габровска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Трявна

п.к. 5350 тел.код 0677

Трявна

Площад "Капитан дядо Никола"
Площад "Капитан дядо Никола"

Град Трявна е общински център с население около 10 хил. жители. Разположен е в северните склонове на живописната Стара планина, в долината на Тревненска река, на 440 метра надморска височина. Градът отстои на равно разстояние от София и Варна – 245 км, на 170 км от Пловдив, на 219 км от Бургас и 130 км от Русе.

Планински въздух, много зеленина, вековни гори, бистри води, съвременна архитектура, умело съчетана с красотата на възрожденските къщи – това е град Трявна. Първият в страната санаториум за белодробни заболявания е построен тук с помощта на царица Йоанна. И днес градът носи възрожденския дух на своите бащи и деди – прочути дюлгери, резбари и иконописци. Трявна е родно място на съратника на Левски - Ангел Кънчев и на знаменития поет Пенчо Славейков.

Културно-историческите пластове върху, които е издигнат града бележат следи от трако-римската епоха. Важни пътища, които свързвали Мизия и Тракия минавали през Тевненския проход. Но според преданията селището датира от XII в. по времето на царуването на Асеневци.

Най-ранният документ за съществуването на селището е от 1565 г. По време на турското робство, заради харбалиите, които местното население дава за охрана на проходите, то се ползва с известни привилегии. Тъй като земята била малко и неплодородна, това става предпоставка за бурното развитие на занаятите. Селището достига своя разцвет в края на XVIII и началото на XIX в.

Това, което допринася за незалязващата слава на Трявна и в продължение на два века се превръща в основен поминък на местното население са художествените занаяти – дюлгерство, резбарство, иконопис. Така се оформя прочутата Тревненска художествена школа – най-старата възрожденска школа в България. Имената на Уста Димитър, Уста Генчо – прочути дюлгери, Димитър Ошанеца, Папа Витан, Поп Витанов – отлични резбари и шестте зографски рода – Витановски, Загариефски, Миневски, Минчевски, Кънчевски и Венковски разнасят славата й не само по цяло Българско, а и във Влашко, Сърбия, Турция и Персия.

Старата част на Трявна е обявена за архитектурен резерват, където са запазени около 140 паметника на възрожденската архитектура.

В Трявна е съхранен единственият възрожденски архитектурен ансамбъл-площад "Капитан Дядо Никола". Часовниковата кула, построена през 1844 г., заедно с "Кивгирения мост" (1845 г.) от Димитър Сергьов, са се превърнали в символ на града. Най-старата сграда на този площад е църквата "Св. Архангел Михаил", която е ценен паметник на културата, датиращ от Средновековието. Тревненското школо, построено през 1839 г., е едно от първите светски училища в България. Райковата къща е типичен представител на късно-възрожденската тревненска архитектура.

Даскаловата къща – музей на резбарското изкуство, се намира улица П. Р. Славейков, запазила възрожденския си облика. На тази улица е и къщата–музей Пенчо и Петко Славейкови. Калинчевата къща е друг шедьовър на Тревненската възрожденска школа. Музеят Тревненска иконописна школа, разположен в "Царския параклис", показва над 160 икони на стари майстори. Музеен обект е и родната къща на Ангел Кънчев. В близост е най-старият архитектурен паметник на Трявна от XVIII век – къщата на Поп Ангел. Църквата "Свети Георги" е построена през периода 1848-1852 г. под ръководството на майстор Димитър Сергьов. Интерес представляват Дядодобревата къща (1834 г.) и къщата-музей на Иван Попдимитров.

Близки туристически обекти

  • Ваканционното селище Плачковци се намира на 7 км южно от града
  • Архитектурно-историческия резерват Боженци е на 28 км западно от Трявна по пътя за Дряново
  • На около 18 км на северозапад са разположени пещерата Бачо Киро и Дряновски манастир
  • Балнеологичният курорт Вонеща вода е 15 км източно от град Трявна

До Трявна има удобен автобусен и ж.п. транспорт. Редовни автобусни линии има от Габрово, Дряново, Велико Търново, Плачковци и др. селища в околността. Автогарата и ж.п. гарата се намират в северната част на града. Трявна е спирка по главната железопътна линия Русе - Горна Оряховица – Стара Загора – Подкова.Николай Кънев
Трявна - зимна панорама Съдебната палата Кивгиреният мост до Часовниковата кула Уникалната сграда на Общинска администрация - Трявна

форум на пътешественика
301 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Трявна, Габровска област, информация, история, култура, забележителности в Трявна, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Трявна, снимки от Трявна, туризъм в Габровска област, настаняване в хотели в Трявна, Габровска област; частни квартири в Габровска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.