Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Хасковска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Харманли

п.к. 6450 тел.код 0373

Културни традиции

Днешният административен център град Харманли възниква около 1510 година край пътя, свързващ Азия с Европа. Оттогава датират първите писмени сведения за него. Крайпътното местоположение на града е основание за твърдението на писателя Генчо Стоев:

“Харманли няма нужда да пътува, защото светът минава през него.”

В град Харманли са съдебно регистрирани две читалищни настоятелства, които имат половин вековна история - читалище Харманли и читалище Дружба. Сградата, в която се помещават инвентарът и реквизитът им, е една. Читалищата в общинския център са с по-широк спектър на дейности - развиват школи по народно пеене, народни танци, модерен балет, хорово пеене и др., докато в селата се поддържа почти само библиотечна дейност.

На основание чл. 7, ал. 6 от Закона за музеите и паметниците на културата и Закона за развитие и закрила на културата Министерството на културата дава съгласие за преобразуване на музейната сбирка в гр. Харманли в Исторически музей - Харманли - юридическо лице на бюджетна издръжка на община Хасково с отдели Археология, Етнография, Нова и най-нова история.

Сред културно-историческите забележителности се открояват:

  • Сводестият мост (Гърбавият мост) над старото корито на река Олудере
  • Кервансараят в центъра на гр. Харманли
  • чешмата "Изворът на белоногата" възпята от П. Р. Славейков в поемата за Гергана

За паметници на културата в общината са обявени Старият мост и олтарът на храма "Св. Атанасий" в града. Има редица други обекти от ранноисторически епохи, които не са проучвани детайлно.

Тук се намират и историческите места Гората Ада, Хайдушка дупка (малка пещера) и Караколювата къща - пещера в землището на село Дрипчево на площ 4 дка, служила за скривалище на байрактаря на Индже войвода Кара Колю.

Важен курортен ресурс за общината са изградените микроязовири и водоеми. Освен основната си функция напояване, тези водни площи се използват и за риболов:

  • микроязовирът в село Надежден с площ 177 ха
  • язовир Кюмюрлука над град Харманли
  • Шеклярето край село Изворово
  • Казала до град Харманли

Успоредно с това маршрутният туризъм ще продължи да се развива, особено с развитието на автомагистралата, което налага да се определят формите на неговото стимулиране с оглед приноса му към развитието на общината.

Околностите предлагат маршрути за излети и екскурзии.форум на пътешественика
5 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културно-исторически - Културни традиции - Харманли, Хасковска област, информация, история, култура, забележителности в Харманли, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Харманли, снимки от Харманли, туризъм в Хасковска област, настаняване в хотели в Харманли, Хасковска област; частни квартири в Хасковска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.