Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Смолянска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Златоград

п.к. 4980 тел.код 03071

Етнографски ареален комплекс

Уникалният Етнографски ареален комплекс - Златоград Ви очаква!
Уникалният Етнографски ареален комплекс - Златоград Ви очаква!

Адрес: ул. България 11
тел.: 03071/ 2588, 2355
факс: 03071/ 2519
E-mail: eac@abv.bg

Златоград е разположен на предела между централната и източна част на Родопите. Градът се намира в живописна долина – от самия му център започва река Върбица, образувана от сливането на Голяма река и Малка река. Непосредствено край него по билата на южните му ридове преминава съвременната българо-гръцка граница.

Етнографският ареален комплекс представлява най-големият компактен архитектурен резерват в Родопите. Уникален, с единственото в България съчетание на архитектурни паметници на културата, с постоянно обитаеми къщи, на музейни експозиционни витрини с конкретната занаятчийска дейност в работилниците. Разположен е на няколко улици, включващи историко - етнографски музей, традиционно златоградско кафене, шест занаятчийски работилници, Вунцовата воденица (с три съоръжения – валявица/дъща, тепавица и воденица-караджейка), както и две гостилници-механи (Беловидово и При воденицата).

Идеята за създаването му принадлежи на двамата ръководители на фирма "БУЛТЕКС" ООД - инж. Александър Митушев и инж. Стефан Башев, които осигуряват необходимите материални средства и организация. Със съдействието и на Златоградската община на 24.05.2001 г. комлексът отвори врати за посетители. Той се намира в един от кварталите на Златоград, доскоро известен като "старият град" - изграден покрай десния бряг на Голяма река.

Многобройните обекти, някои от които реконструирани с помощта на програмите ФАР и САПАРД разкриват и отразяват природо-географските особености и богатствата на хилядолетната история на Златоградския етно-културен ареал и преди всичко - на Златоград и селищата от общината.

Неговата неповторимост се обуславя от:

  • Динамичния показ на музейната експозиция и демонстрацията на традиционни трудови умения.
  • Новаторския експозиционен подход в занаятчийските работилници.
  • Разположението на обектите в сгради – архитектурни паметници на културата, включени в архитектурен ансамбъл – резерват (най-големия в Родопите!), който е обитаван целогодишно от своите стопани.

В сарашката работилница са представени и трите разновидности на занаята.

  • седларство: изработване на ездитни седла и товарни седла (самари)
  • хамутчийство: изработване на ремъчните принадлежности за впрягане на коне, магарета, мулета и камили – юзди, оглавници, хамути и др.
  • тапицерство: обшиване на седлата с подплънки от слама, вълна или други омекотяващи материали.

Интересно е, когато майсторът работи, седнал на “кончето”.

По начина на своето изграждане и функциониране комплексът няма аналог в България. Родее се типологично само с ЕМО “Етър” – Габрово. Включен е в списъка на “100-те национални туристически обекта в България”.

Посетите ли Златоград, не пропускайте да се запознаете с Етнографския Ареален Комплекс и всички природни и културни забележителности на Златоградско.Борис Тумангелов
В терзийската работилница представата за шивашкия занаят и превръщането му в съвременна професия се придобива чрез документална поредица от фотоси и две интересни колекции от ютии и шевни машини В гайтанджийската работилница вниманието на посетителя се привлича от двата чарка – машините за плетене на гайтани. Те са повод за гордост – творение на българския технически гений от първите десетилетия на ХІХ век В златарската работилница могат да се видят образци от руди и кристали, добивани в околните мините, ювелирни произведения с различно предназначение, разпространени в Средните Родопи, които можете да закупите като сувенир В дърводелската (резбарска) работилница има колекция от инструменти и дърворезбени произведения (с използуване на различни техники). Представени са образци на художествената дърворезба, приложени в архитектурни паметници на културата от Смолянска област. В сарашката работилница са представени и трите разновидности на занаята - седларство, хамутчийство и тапицерство В ножарската работилница може да се добие представа и узнаят подробности за историческия развой и разнообразие на хладните оръжия през последните две столетия, както и да се наблюдава умението на майстора-ножар, чиито изделия се предлагат за покупка

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Архитектурни - Етнографски ареален комплекс - Златоград, Смолянска област, информация, история, култура, забележителности в Златоград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Златоград, снимки от Златоград, туризъм в Смолянска област, настаняване в хотели в Златоград, Смолянска област; частни квартири в Смолянска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.