Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Заберново

п.к. 8168 тел.код 05958

Тайнствената планина среща езичество и християнство

Странджа е тайнствена планина. В нея още от дълбока древност се почитат местности, извори и вековни дървета. В Странджа по особен начин са съчетани езичество и християнство. Въпреки че тракийските племена, които са обитавали тези места, не са оставили писменост, техни обичаи са запазени и до днес. Силно изразен е бил култът към Слънцето и Майката Земя. Те се почитали на специално избрани места в скални светилища. Важно било там да има през целия ден слънчева светлина.

Едно от най-добре запазените тракийски скални светилища е в местността Камъка. В него има издълбани соларни кръгове и жертвени ями. Тракийско оброчище има и в местността "Индипасха". Когато в Странджа идва християнството, новите храмово се строят на местата, където има тракийски светилища.

Районът на Странджа попада в пределите на последното тракийско царство, известно под името Бизия. В предантичния период регионът е бил гъсто населен. Това обяснява защо само около Малко Търново са открити пет некропола.

В местността Мишкова нива е открита монументална тракийска гробница - на 13 км югозападно от Малко Търново. Състои се от гробищна сграда, некропол и крепост на връх Голямо Градище, който е с височина 710 м.

Гробницата е използвана като последен дом на митичен или реално съществуващ цар-жрец или герой. Възможно е там да е бил и мавзолеят на знатен тракийски владетел. Възрастта й е от V - III в. преди Христа, когато е би разцветът на тракийската култура по тези земи. На входа има фронтон с изображение на щит и стрели между две длани.

Тракийска гробница има и в местността Пропада. Осем столетия мястото е било свято за траките. Те изкусно добивали руда и отглеждали животни.

Общо 40 са надгробните могили в района. В землището на няколко села са открити тракийски долмени - най-старите известни гробни съоръжения. Те са продълговати, с каменни плочи, които служат за стени и покрив. Някои историци твърдят, че в Странджа е имало келтско царство. Тази теза обаче не среща потвърждение сред местните изследователи.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Археологически - Тайнствената планина среща езичество и християнство - Заберново, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Заберново, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Заберново, снимки от Заберново, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Заберново, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.