Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пазарджишка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Какво означава СПА?

SPA - Здраве чрез вода
SPA - Здраве чрез вода

Повечето хора знаят отговора и дори могат да предложат различни интерпретации по въпроса. За някои програмите задължително трябва да включват процедури с минерална, морска вода или водорасли. Други държат на подводните масажи и ароматотерапия. За трети СПА е просто програмата, която предлолага малко спокойствие, малко масаж, йога или медитация.

Към тези интерпретации непрекъснато се добавят нови, защото постоянно изникват и модни течения. В Япония под СПА могат и да разбират масаж шиацу и водорасли, но в Русия и скандинавските страни хората си падат по руската баня с брезова метличка, в Азия по т.нар. хамам - турска парна баня. В друга част на света наблягат на калните бани или гмуркането в ледени води. Затова по-интересен би бил въпросът:

Къде се намира Спа?

Всичко тръгва от белгийското градче Спа. Там още по времето на римската империя е открит първият воден курорт. През ХVІІ-ХVІІІ в. процедурите с минерална вода са особено популярни. Разбира се, минералните бани се използват освен за лечебни цели и за почивка на короновани глави, знатни особи и техните придворни. За нуждите на аристокрацията някои стари римски терми се превръщат в бански курорти - Карлсбад, Виши, Байройт, Баден-Баден, Евиан, Спа, Бат и др.

Абревиатурата SPA означава само едно:

Sanus Pro Aqua или Здраве чрез вода

Днес по въпроса какво лекуват и какво не лекуват минералните води има много гледни точки. Според една част от хората топлата вода лекува всичко. Според друга трябва да се редува по-силно минерализирана с по-слабо минерализирана вода. Трети предпочитат въобще да не се докосват до вода, която мирише на сяра. Четвърти пък не подбират водите и разчитат да излекуват и това, от което не са болни.Оля Стоянова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България СПА - Какво означава СПА? - Велинград, Пазарджишка област, информация, история, култура, забележителности в Велинград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Велинград, снимки от Велинград, туризъм в Пазарджишка област, настаняване в хотели в Велинград, Пазарджишка област; частни квартири в Пазарджишка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.