Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Благоевградска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Кулата

п.к. 2868 тел.код 07425

За България


Република България се намира в Югоизточна Европа. Разположена е в източната половина на Балканския полуостров. Има граница с Черно море на изток, с Гърция и Турция на юг, със Сърбия и Република Македония на запад, и с Румъния на север, разделена от река Дунав.

Население

По данни на Националния статистически институт населението на България, с емигрантите, през 2005 г. е било 7 720 000 души. 83,9 % от населението са българи, като двата най-големи други етноса са тези на турците (9,4 %) и на ромите (4.7 %). Останалите 2 % включват арменци, руснаци, румънци, украинци, гърци и евреи. По официални данни населението на страната намалява с около 45 000 души на година.

Култура

България  има 1300-годишна история. В нея са положени основите на кирилицата - азбука, създадена най-вероятно от Св. Климент Охридски и кръстена на неговия учител и създател на глаголицата Св. Кирил Философ. Нейни осъвременени варианти се използват в българския, руския, македонския, сръбския, украинския и беларуския език, както и в много други държави от бившия СССР, Азия и Източна Европа.

Климат

Климатът на страната е умеренo континентален (от 2 000 до 2 400 слънчеви часа годишно) с четири сезона: студена и понякога влажна зима със снеговалежи и средна температура от 0° C, топла и по-често влажна пролет, горещо, сухо лято със средни температури 23° C и топла слънчева есен. Средната годишна температура е 10.5° C.

Валута

Паричната единица на България е левът. Курсът на лева е фиксиран към еврото, в следствие на действащия в България валутен борд, 1.95583 лева = 1 евро.

Политика

През 2004 г. България приключи преговорите с Европейския съюз и от 1 и януари 2007 г. тя е пълноправен неин член. Въпреки предвижданията за възход в българската икономика правителството все още е изправено пред проблемите, свързани с високия процент безработица, ниския жизнен стандарт и корупцията в държавната администрация.

Туризъм

Туризмът е един от основните отрасли на икономиката в България. Страната е богата на културни и исторически забележителности. Най-развит е туризмът по Черноморието и в планините. Най-известните морски курорти са Златни пясъци, Слънчев бряг, Албена, Несебър и Созопол, а най-известните планински са Боровец, Пампорово и Банско.форум на пътешественика
3 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Информация - За България - Кулата, Благоевградска област, информация, история, култура, забележителности в Кулата, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Кулата, снимки от Кулата, туризъм в Благоевградска област, настаняване в хотели в Кулата, Благоевградска област; частни квартири в Благоевградска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.