Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер област Монтана Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Монтана

п.к. 3400 тел.код 096

Седем улици в Монтана носят имена на Освобождението


Седем улици в Монтана носят имена на личности и събития, свързани с Освобождението на България.

Главният булевард “Трети март” пресича целия град от входа му от към София и продължава до изхода му за Видин и Лом.

Още един булевард напомня за освободителната война – “Генерал Арнолди”. Той е кръстен на генерала, командвал един от двата руски отряда, воювали за освобождението на тогавашното село Кутловица. В средата на булеварда е вдигнат и паметник на руския генерал.

Най-малката улица в града – само 30 - 40 м, която се намира в индустриалната зона на града, се казва “Сан Стефано”. Монтана има улица “Гривица” и улица “Граф Игнатиев”.

Улицата, на която е живял опълченецът Ангел Иванов, известен като Комитата, е кръстена “Опълченска” през 1928 година. Тя е една от малкото улици в Монтана, които оттогава до сега не са били прекръщавани.

Няколко села в Монтанско са получили имената си веднага след Освобождението – Черкаски, Дондуково, Игнатиево.Йордан Герасимов

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Седем улици в Монтана носят имена на Освобождението - Монтана, област Монтана, информация, история, култура, забележителности в Монтана, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Монтана, снимки от Монтана, туризъм в област Монтана, настаняване в хотели в Монтана, област Монтана; частни квартири в област Монтана.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.