Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Кърджалийска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Крумовград

п.к. 6900 тел.код 03641

Марио Ал Джибури

Марио ал Джибури
Марио ал Джибури
За назначението на Марио ал Джибури за председател на Държавната агенция по туризма се заговори през първата седмица на февруари 2006 г. Мнозина проявяваха интерес към позицията. През последните години ресорът туризъм беше поверен главно на ДПС. Повечето наблюдатели смятат, че преотстъпването му на НДСВ е част от преразпределението на властта в тройната коалиция: новият главен прокурор е "от квотата" на БСП, шефът на туризма е от НДСВ, а какво ще получи ДПС в замяна, тепърва ще се разбере.

Най-разочарованите от избора на Джебури са в жълтите редици: Пламен Панайотов, Лидия Шулева и любимецът на Симеон, Васил Иванов-Лучано. Последният също бе кандидат за поста, но претърпя второто си поражение след битката за председателското място в олимпийския ни комитет. Някои казват, че Симеон много държал Лучано да е шеф на туризма, защото това би значело самият той да контролира ресора и да управлява имотите си по най-изгодния за него начин. Но и да е държал, едва ли е вярвал това да стане. Сакскобургготски добре знае, че майсторът на пастите не е сред уважаваните от Доган и Станишев, а и за поста председател на Агенцията по туризма е нужен образован човек.

Марио ал Джебури е сред най-конвертируемите кадри на НДСВ. От класата на Милен Велчев е, а някои казват, че в чужбина дори правел по-добро впечатление. Маниери, възпитание, образование, опит - всичко при него е висш пилотаж. Има чувство за хумор, спокоен е, чаровен. Отворен и модерно мислещ. Роден е на 17 юни 1973 г.

Дете на иракчанин и българка, кръстен на баба си Мария. Учил е в Американския колеж в Либия до VIII клас и в Английската гимназия в София, после в Лондон, където става магистър по строително инженерство. Работил е в Търговската британско-българска камара в Лондон. Бил е експерт по корпоративни финанси за Източна Европа, Близкия изток и Азия в консултантската компания Артър Андерсен и като такъв е участвал в екипа, консултирал приватизацията на Нефтохим и Петрол. Казват, че бил факир в намирането на инвеститори, особено в областта на енергетиката.

В лондонското Сити Марио ал Джебури се сприятелява с Николай Василев, който тогава е служител на инвестиционна банка Лазард в Лондон. Василев е казвал, че именно Марио го посъветвал да приеме предложението да работи в България. После, през юни 2002 г., вицепремиерът Василев кани Джебури за свой инвестиционен съветник в Министерството на икономиката в кабинета на Сакскобургготски. Марио признава, че работата в България му харесва повече, защото е в непрекъснати делови срещи извън офиса, а не е прикован в него, както е било в Сити. Когато след кадровите рокади в правителството Николай Василев стана министър на транспорта, се пусна слух, че Джебури ще оглави летище София. Това не се случи, а и казват, че приятелят му спрял да го ползва и като съветник.

Марио е много близък с по-големия си брат Гати. Заедно са учили и работили в Лондон, заедно ходят на ски и тенис. Имат съседни къщи в Градоман, жените им са приятелки. Съпругата на Марио - Меди, също е космополит, с няколко дипломи. От малка пътува по света с родителите си, завършила е Немската гимназия в София, после икономика във Виена и международно бизнес право, маркетинг и реклама в Лондон. Работила е в търговския отдел за Източна Европа на американска софтуерна фирма. Миналото лято в София я избраха за президент на УС на Международния женски клуб.

Вероятно сега ще се пуснат слухове за предполагаема връзка между братята Марио и Гати ал Джебури и Милен и Георги Велчеви. Във всички случаи действията на Марио по отношение бизнеса на Георги Велчев по Българското Черноморие ще се следят под лупа.

Казват, че Марио ал Джебури е работил през 2002 г. в инвестиционния фонд СИГМА на Георги Велчев, а през лятото на 2005 г. е шеф на предизборния щаб на Милен Велчев в Плевен. Велчев е най-вероятният заподозрян за лансирането на Джебури за шеф на Държавната агенция по туризма. Гати ал Джебури беше заместник на Велчев във финансовото министерство в кабинета на Симеон, отговаряше за данъчната политика. Подаде оставка през юни 2003 г., без да се разбере защо точно. Каза, че искал да има повече време за сина си, и отлетя за чужбина. Тръгна си огорчен, тъй като само за няколко дни пресата ни го засипа с всевъзможни обвинения за корупция и далавери. Пусна се слух, че от БНБ е спрян превод на 600 хил. долара от личната му фирма ПИК ООД, че е имало някаква сделка със судански фъстъци и пр. Най-странното беше, че Симеон светкавично разписа оставката на Джебури, а Милен Велчев не реагира. Седмица преди това някои вестници писаха за далавери на зам. финансов министър, без да споменават име. Тогава Татяна Дончева каза, че другият заместник на Велчев - Красимир Катев, звънял на Станишев и го заплашвал да престанат с клеветите.

За да не се повтори историята с брат му, Марио ал Джебури трябва да не дава никакви поводи за атаки. Да се раздели с частните си консултантски фирми, които се занимават с инвестиции в туризма - Иберконсулт, Соло консулт, фонд за недвижими имоти България и пр. Иначе би било жалко, ако и той си отиде, без да е показал най-доброто от себе си. Още повече че в този момент Джебури може да бъде много полезен на България - както в преговорите за решаване на въпроса с медицинските ни сестри в Либия, така и в енергийните проблеми.

Джебури е добре приет в арабските страни, участвал е в сделки с Кувейт, Дубай, Йордания, Ирак, има стабилни връзки и с бизнеса в САЩ. Беше в работната междуведомствена група за консултиране и координиране на участието ни в следвоенното възстановяване на Ирак. Малко преди края на кабинета на Симеон Джебури отговаряше за бизнес контактите с Ирак. Инициирал е много международни форуми за опознаване на бизнеса, бил е шеф на българската секция на финансовата консултантска компания Форум консултинг.

Туризмът е най-бързо развиващият се и най-доходоносен отрасъл, а у нас се очакват и много средства по различни европейски проекти. В Държавната агенция по туризма ще влязат и доста пари за представяне кандидатурата на България за домакин на Олимпийските игри през 2014 г. Институцията отговаря за категоризацията на туристическите обекти, за разрешенията за строеж. Шефът й трябва да въведе такива правила и контрол в дейността й, които да изключват всякакви подозрения в корупция - иначе е загубен.

Преди назначението на Марио ал Джебури туристическата гилдия у нас си организира допитване кой да оглави агенцията. Най-много гласове събраха председателят на Съвета по туризъм Румен Драганов, председателят на БАТА Донка Соколова и изпълнителният директор на хотелите Принцес, Алекс Орешаков. Ако Джебури иска да върви работата, би могъл да покани тези хора за свои заместници. Той определено ще има нужда от компетентна помощ. Съдбата на юпитата у нас не е лесна - посрещаме ги с овации, но бързо се разочароваме взаимно.форум на пътешественика
4 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Личности - Марио Ал Джибури - Крумовград, Кърджалийска област, информация, история, култура, забележителности в Крумовград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Крумовград, снимки от Крумовград, туризъм в Кърджалийска област, настаняване в хотели в Крумовград, Кърджалийска област; частни квартири в Кърджалийска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.