Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Шуменска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Осмар

п.к. 9879 тел.код 05334

Древни традиции

Нещо необичайно за традиционния туризъм може да се приживее в малко селце, скътано в полите на древни хълмове, на 14 км южно от Шумен. Село Осмар се намира между двете стари столици - Плиска и Велики Преслав. В този район са били построени резиденциите на българската дворцова аристокрация. Заради стратегическото си положение в древността селището винаги се е оказвало на пътя на големите събития. Може би затова днес тук ревностно се отстоява националната идентичност на българина.

Тук са си дали среща традиционното българско гостоприемство, благият характер на хората и веселието, което се ражда и поддържа от прочутото горчиво вино "Осмарски пелин". Пелинът се прави само тук, по древна рецепта, която се предава от баща на син. Заобиколено от обширни лозови масиви, село Осмар се превръща в емблема на най-известния с винарството си край в България.

Атракция представлява и панорамната обиколка на селото с магарешки каручки. Туристите могат да посетят и селската църква "Св. Константин и Еленa", която заслужава интерес със 150-годишната си история и старинните лечебни икони.

Една забележителност, в близките околности, е скалният манастир Боаза. Тук може да се почувства силното естествено енергийно излъчване, обвързващо мястото с вековна култова традиция. За него свидетелства и древното езическо светилище, около чийто олтар енергийното поле се сгъстява най-силно.

Осмар е нещо, което не може да се опише с думи! Той трябва да се види и почувства! За да остане спомен за цял живот!Анета Свещарова

форум на пътешественика
4 мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Културен - Древни традиции - Осмар, Шуменска област, информация, история, култура, забележителности в Осмар, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Осмар, снимки от Осмар, туризъм в Шуменска област, настаняване в хотели в Осмар, Шуменска област; частни квартири в Шуменска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.